2014. január 31., péntek

Das Exquisite Noir

A DM-ből már kóstoltam csokikat a Vivanik közül, gondoltam itt az ideje, hogy a Rossmann saját márkás termékeiből is szemezgessek. Elsőként a belga „kiváló” névre keresztelt csokoládémárka, vagyis az Exquisite Noir 78 %-os étcsokitáblája került a kezembe.

Tetszetős a csomagolása, bár kissé a „régi iskola” jegyei érződnek rajta. Mit értek régin? Fekete alapon arany prégelések. Egyedül a lilásrózsaszínes benyúló téglalap, ami egy kicsi frissességet hoz a színekbe.

A belső sztaniolt kibontva néhány morzsát elszórt a csoki, de ez nem veszélyes. Nem fehér, de nem is fényes, teljesen matt a felülete. Mélysötétbarna (szinte fekete) színébe a vörös egy nagyon halvány árnyalata hoz némi melegséget. Jól roppan, vékony a tábla, e tekintetben tehát rendben van.

Illata meglepően vegetális és savas (már-már savanyú), mintha meg sem pörkölték volna a kakaóbabot. Ízében hasonló, de ott kis füstös pörkölési jegyet, kakaósságot és a falat közepén előbújó szégyenlős fahéjas ízt is érezni. Jaj, ha ebből több lenne! Igazán kellemes az a pillanat, utána viszont sajnos jön a sav, a csersav (ezen nem kell csodálkozni, hiszen elég magas hozzá a kakaótartalma) és a vegetalitás. Mindezek ellenére édeskés ízek is vannak benne.

A lecsengése hosszú, nagyon. Kár, hogy a vegetalitás és a magas savak dominálnak benne. Az utóíz legvégén a fahéj újra megjelenik, az jól esik, de csak rövid ideig tart a hatás. Önmagában nagyon nehéz fogyasztani. Nincs benne semmi aroma, még vanília sem, ami dicséretes, de talán ez esetben egy kis vanília segíthetett volna feledtetni a markáns savakat. Nagyon határozott csokoládé, határozottan étcsokiszeretőknek, tejcsokisok ne ezzel kezdjék megváltoztatni ízlésüket!

Minősége: átlagos (+)

Megvásárolható: Rossmann
100 g/ 400 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése