2014. február 5., szerda

Illa Gönci barack bonbon

A Csillagó csokik után szolidan csak Illa névre keresztelt alkoholos bonbonok korántsem olyan egyszerűek, mint a nevük rövid-tömörsége azt mutatná. Esetükben inkább a csokoládé a bor vagy pálinka és a csipetnyi fűszer szigorúan megkomponált kombinációjáról van szó.

Nem könnyű a helyes arányokat megtalálni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy eddig háromszor kóstoltam és háromféle harmóniát tapasztaltam e bonbon kapcsán. Ennek pedig oka, hogy János, a bonbonok megalkotója szeret kísérletezgetni, folyton próbálgatja magát és az összetevőket is, hogy milyen módon lehet a legtökéletesebb ízélményt elérni.

A Gönci barack pálinkakrémmel töltött, gyömbéres, 60 %-os grenadai csokoládéval készült bonbon több szempontból is különleges. Alkotóelemeire bontva elsőként a Gönci kajszibarack pálinka érdemel említést. A Gönci magyar kajszi nagyon finom, zamatos, kellő arányban édes és savas. A Gönc környéki eredetvédett termőhelyen más fajták is termelhetők, de a leghíresebb kajszifajtájuk a Gönci magyar kajszi. Maga a Gönci barackpálinka is eredetvédett, 2002 óta. A csokoládéhoz felhasznált friss illatú, virágos pálinka a boldogkőváraljai Bestillo Pálinkaház kiváló terméke.

Az ázsiai eredetű gyomorbántalmakra kiváló gyömbérfűszer gyakorlatilag a gyömbér növény gyökértörzsét jelenti. Ezt felszeletelve, lereszelve nagyon erős, tisztító hatású fűszert kapunk, amellyel csínján kell bánni, mert túlzott mennyisége könnyen az ételünk ízének rovására mehet.

Végül pedig a grenadai csokoládé alapanyagról sem szabad elfeledkezni, amely e bonbon lelkét adja. Grenada csokijai karakteresek, nem túl kesernyések és savasak, de határozott illat- ízvilággal bírnak: vegetalitás, virágok, fűszerek (pl. gyömbér) jellemzik aromáikat. Így tehát telitalálat az előbbiek társítása hozzá.

Miként nyilvánul mindez meg a bonbonban? Illatán érződik a virágok, a fű, kevés dohány, vagyis a csokoládé karaktere. Savakat, csersavakat kevésbé érezni benne, a fentieknek megfelelően. Ízébe a kajszi be-belibben, de illatában kevésbé van jelen. Érdekes, hogy a gyömbér fűszerességéhez egy mogyorós-grillázsos zamat is csatlakozik.

Bár a megjelenéséről még nem ejtettem szót, azért meg kell jegyezni, hogy szép a fehér csíkokkal tarkított, középmély barna színű bonbon. A kellően vékony kérge jól roppan, kellemesen olvad a szájban. A belső krém is finoman, lágyan olvadó.

Hiányérzetem a bonbon kapcsán alig-alig van, talán csak annyi, hogy lecsengése lehetne hosszabb, tartósabb.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: jocsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)
66 g/ 1400 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése