A Csillagó csokik után szolidan csak Illa névre keresztelt
alkoholos bonbonok korántsem olyan egyszerűek, mint a nevük rövid-tömörsége azt
mutatná. Esetükben inkább a csokoládé a bor vagy pálinka és a csipetnyi fűszer
szigorúan megkomponált kombinációjáról van szó.
Nem könnyű a helyes arányokat megtalálni. Ezt mi sem
bizonyítja jobban, hogy eddig háromszor kóstoltam és háromféle harmóniát
tapasztaltam e bonbon kapcsán. Ennek pedig oka, hogy János, a bonbonok
megalkotója szeret kísérletezgetni, folyton próbálgatja magát és az
összetevőket is, hogy milyen módon lehet a legtökéletesebb ízélményt elérni.
A Gönci barack pálinkakrémmel töltött, gyömbéres, 60 %-os
grenadai csokoládéval készült bonbon több szempontból is különleges. Alkotóelemeire
bontva elsőként a Gönci kajszibarack pálinka érdemel említést. A Gönci magyar
kajszi nagyon finom, zamatos, kellő arányban édes és savas. A Gönc környéki
eredetvédett termőhelyen más fajták is termelhetők, de a leghíresebb
kajszifajtájuk a Gönci magyar kajszi. Maga a Gönci barackpálinka is
eredetvédett, 2002 óta. A csokoládéhoz felhasznált friss illatú, virágos
pálinka a boldogkőváraljai Bestillo Pálinkaház kiváló terméke.
Az ázsiai eredetű gyomorbántalmakra kiváló gyömbérfűszer
gyakorlatilag a gyömbér növény gyökértörzsét jelenti. Ezt felszeletelve,
lereszelve nagyon erős, tisztító hatású fűszert kapunk, amellyel csínján kell
bánni, mert túlzott mennyisége könnyen az ételünk ízének rovására mehet.
Végül pedig a grenadai csokoládé alapanyagról sem szabad
elfeledkezni, amely e bonbon lelkét adja. Grenada csokijai karakteresek, nem
túl kesernyések és savasak, de határozott illat- ízvilággal bírnak:
vegetalitás, virágok, fűszerek (pl. gyömbér) jellemzik aromáikat. Így tehát
telitalálat az előbbiek társítása hozzá.
Miként nyilvánul mindez meg a bonbonban? Illatán érződik a
virágok, a fű, kevés dohány, vagyis a csokoládé karaktere. Savakat, csersavakat
kevésbé érezni benne, a fentieknek megfelelően. Ízébe a kajszi be-belibben, de
illatában kevésbé van jelen. Érdekes, hogy a gyömbér fűszerességéhez egy
mogyorós-grillázsos zamat is csatlakozik.
Bár a megjelenéséről még nem ejtettem szót, azért meg kell
jegyezni, hogy szép a fehér csíkokkal tarkított, középmély barna színű bonbon.
A kellően vékony kérge jól roppan, kellemesen olvad a szájban. A belső krém is
finoman, lágyan olvadó.
Hiányérzetem a bonbon kapcsán alig-alig van, talán csak
annyi, hogy lecsengése lehetne hosszabb, tartósabb.
Minősége: nagyon jó
Megvásárolható: jocsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)
66 g/ 1400 Ft
66 g/ 1400 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése