2012. március 13., kedd

Gasztro Mix Kft. Mogyorós bio Karob

Elöljáróban egy rövid összefoglalás a karobról, őszintén szólva ez belső késztetésem is, mert én sem voltam kellően informált a témában, de utána néztem.

A szentjánoskenyér, a Földközi-tenger szubtrópusi vidékén, Kis-Ázsia és Szíria területein őshonos. Lassan növekszik, viszont több száz évig terem. Hüvelytermése lapos, édeskés-cukros ízű, feketés színű, mely csak a szárítás folyamán válik fogyaszthatóvá. Az illatos termésben lencse méretű, édeskés, húsbevonattal ellátott  magok fejlődnek. Ennek a magnak a megőrölt formája a karobpor. (Érdekesség: ezek a magok egyforma méretűek, ezért mérőeszközként is használták őket az ókorban. Egyezményes megállapodás alapján egy mag súlya éppen egy karát volt.)

A karobpor állagra, ízre, és színre is hasonlít a kakaóporra. Ezen tulajdonsága miatt használják előszeretettel a mai reformkonyhában a kakaó helyettesítésére. A biotermesztésből származó karob feldolgozásakor csak fizikai beavatkozás történik, semmilyen kémiai adalékanyagot vagy kezelést nem kap, illetve a termesztés
során sem alkalmaznak vegyszereket.

Vélt előnyei a kakaóval szemben:
  • energiatartalma és zsírtartalma alacsonyabb a kakaóénál,
  • szénhidráttartalma magasabb, ezért felhasználása során a belőle készülő ételek nem igényelnek további édesítőt,
  • glutén- és laktózmentes, emellett alacsonyabb a fehérjetartalma is,
  • nem tartalmaz koleszterint és purint
  • oxálsavmentes, nem tartalmaz teobromint, sem koffeint.
(Mindebben a sok okosságban forrásként a csakanoknek.hu-ra támaszkodtam.) És most a „csokiról” is essen szó!

Ami kiderül már a csomagolásról, hogy 100% növényi, vegán és bio. Finomítatlan nádcukrot tartalmaz, ezen kívül még pálmazsírt, kukorica tejport!!!, bourbon vaníliát és 10% a mogyoró tartalma, mely tört állapotában van jelen. A csomagolása egyszerű, zöld karton. A belső zacskóból kivéve meglátjuk a hullámvonalakkal nyomott/díszített táblát, mely elég morzsalékos felületű.

Színe kissé szürkés, középbarna. Illata furcsa, kicsit mintha kávés-kakaós lenne, de aztán inkább valamilyen lekváros-diós-rumos süteményre emlékeztet. Kutatok az emlékezetemben, és igen, megvan, talán zserbó! Csak mintha…A tortabevonó stimmel, sajnos az ízében is. Töréskor nem roppan, nem is igazán törik, inkább foszlik, mint egy tészta, puha, mint egy massza. Kóstoláskor is ez a sütis tésztás íz dominál, és nincs határozott állaga, mintha mézes mogyorókrémet eszegetnék. A kocka rögtön elolvad a számban és feltapad
a szájpadlásomra egy zsíros réteg. Viszont ott maradnak a mogyoródarabkák, szerencsére, mert az a része jó! Nagyon édes és tömény, ez gondolom az állagából adódik, 1 kocka a maximum, amit meg tudtam belőle enni egyszerre. Sajnos nem nagyon hasonlít a csokoládéra, ezért aki igazi függő, annak nem ajánlom. Akik viszont elkötelezettjei vega és bio étrendnek, esetleg valami egészségügyi probléma, pl.: allergia miatt nem ehetnek valódi csokoládét, de szeretnének néha egy kis édességhez is hozzájutni, gondolom ők lehetnek a fogyasztói ennek a terméknek.

Minőség: átlagos

Megvásárolható: Életház Biobolt
100 g/ 825 Ft

A terméket jellemezte: Noémi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése