2012. március 20., kedd

Askinosie dark chololate Cortés, Honduras

Kezdjük az elején! Cortés egy kikötő Hondurasban, ettől a kikötővárostól nem messze található az a farm, ahonnan a kakaóbab származik. A kakaóbab-termesztésnek nagy hagyománya van ezen a területen, hosszú története a maja civilizációkig nyúlik vissza. 

Az Askinosie csokoládégyár az amerikai Springfieldben található, ezt a csokoládét az itt termesztett Trinitario babból készítik. A Trinitario babot, melyet a Criollo, a legritkább és legfinomabb, illetve a Forastero, egy elterjedtebb és ellenállóbb kakaóbab-fajta, keresztezésével hoztak létre. Mindkét fajta tulajdonságaival rendelkezik, erős, de finom aromájú és könnyen művelhető.

„From bean to bar” olvasható a kicsit zsúfolt, zsírpapírból készült rusztikus csomagoláson, mely azt jelenti, hogy az ültetvény, ahonnan a kakaó bab származik és a feldolgozása egy kézben van.

Kibontás után meglátjuk a közepesen fényes, de nagyon selymes tapintású, gesztenyebarna táblát, melynek kockáin díszként az ASKINOSIE betűi találhatók, egyenként!

Töréskor tompán roppan, és rögtön megcsapja az orromat a kakaóvaj illata, régi idők nyarát idézve, kis méhviasszal vegyítve, mely nem mondható igazán étcsokoládésan keserűnek. Ez az illat a termőhely jellegzetességeit mutatja, a kakaóbab sajátja.

Íze kicsit meglepő az első pillanatban, mert egy intenzív, élénk és fanyar citrusos-grapefruitos-narancsos mixet érezni a kicsit nehezen olvadó csoki kocka kóstolásakor. Ezután egy lényegesen kesernyésebb íz bukkan elő, kicsit fás, engem a fenyőfa gyantájára emlékeztet, illatában is.

Ez a 70 %-os csoki igazi kuriózum, nem nevezhető a hétköznapok csokijának, amit az ember csak úgy előkap, ha egy kis édességre, bocsánat csokoládéra fáj a foga! Megítélése erősen szubjektív és ízlés kérdése, hogy kedveljük-e vagy sem ezt a savanykás-fanyar ízvilágot.

A kakaómassza mellett csak 3% kakaóvajat és 30 % organikus nádcukrot tartalmaz.

Minőség: nagyon jó

Megvásárolható: Csokoládénet
85g / 3080 Ft

A terméket jellemezte: Noémi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése