2012. március 19., hétfő

Francois Pralus Le 100% Criollo

A francia származású mestercukrász, Pralus 2 évig járta a világot a megfelelő termőhelyet keresve. Végül 2000-ben lelt rá Madagaszkáron arra a területre, amelyen ma mintegy 27 hektáron termel kakaót.

Ez a csokoládé szintén Madagaszkáron (a Sambirano-völgyben) termett organikus kakaóbabból származik. Ahogy ez a csomagoláson is jól látható. 100 %-ban Criollo fajtából, a legnemesebb kakaóbab típusból készült. 100 %, azaz nincs hozzáadott cukor a termékben, csak kakaómassza és kakaóvaj alkotja.

Megjelenése a jól ismert kockás-feliratos formának megfelelően szép. Felülete fényes, selymes, néhány légbuborékkal. Roppanása inkább masszív, mintsem elegáns. A törési felülete „tömbhatású”.

Illata vegetális (a csoki leírásában menta és gyümölcs szerepel, én ezt nem nagyon éreztem): dohány, fenyőtűlevél és a végén egy kis gumis érzet is felbukkant (ez kevésbé nyerte meg a tetszésem). Szájban nagyon lassan olvad. Inkább kemény eleinte, de kis idő múlva krémesen szétolvad. A textúráját egyértelműen az extra hosszú idejű konsírozásnak (gyúrókeverés) köszönheti. Jó lenne tudni, hogy a készítő mit ért extra hosszú időn?! Íze tömény, robosztus.

Kesernye és sav egyaránt jellemzi. Savai a termőhelynek megfelelőek. Utóíze az egyes érlelt boroknál érezhető petrolosságot és pörkölt napraforgós jegyeket mutat. A kakaóvaj kicsit feltapad a szájpadlásra, de nem zavaróan. Egyértelmű pörkölési zamatok maradnak vissza, a hosszú (!) lecsengésében. Nehéz megítélni. A minősége megfelelő, de több illatot, ízt vártam tőle.

Minőség: nagyon jó

Megvásárolható: Csokoládénet
50 g / 1320 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése