2013. december 27., péntek

Zotter Fröhliche Weihnachten

Az osztrák Zotter csokoládéüzem kézműves csokoládé-sorozatából Karácsonyra mi mást is kaphattam volna, mint egy karácsonyi táblát.

A csomagolást, mint minden kézműves csokijuknak a megjelenését, Andreas h. Gratze rajza díszíti. Ezúttal azonban kevésbé elvonatkoztattott, sőt, nagyon is stílusos, szép. A betlehemi Jézus születését ábrázolja a pásztorokat vezérlő csillaggal.

Emellett persze a szokott módon sokféle információt találunk a kiváló alapanyagokról is a külső borításon, amelyek ökológiai és fairtrade gazdálkodásból származnak.

A papír belsején a szokásos leíráshoz képest most egy kis karácsonyi verset is olvashatunk, Ferdinand von Saar tollából. Ettől válik igazán egyedivé ez a csokoládé és meghitté az ember hangulata, miközben elfogyasztja.

A tábla színe középmély barna az 50 % (!)-os tejcsokinak megfelelő. Kevésbé fényes, de sima felületű. Gusztusos a téglalapalakú, hullámos felületű felszín. Ahogy törünk belőle, egyértelműen kirajzolódnak a töltelék rétegei. Felül egy fűszeres marcipánréteg gazdagon, a narancslikőrtől a szagfűszegen át a kardamomig sok minden rejlik benne, mint általában a karácsonyi sütikben is.

Utána következik a fahéjas mogyorónugátkrém, amely nem kemény, de talán kissé szilárdabb, mint máskor, finom benne a mogyoró.

A csokikéreg jól roppan, vékony, pont annyira, amennyire kell. A csoki illata mézes-fűszeres-likőrös (ez annak a narancslikőrnek köszönhető, amivel még megbolondították az előbbi sokadalmat).

Ízében szintén a likőrösség, az édes fűszerek, pici savasság érződik. A tejcsoki csak nyomokban fedezhető fel az ízkavalkád közepette.

A mézes puszedlire és a likőrre emlékeztető íze hosszan megmarad. Likőr nélkül talán jobban érvényesültek volna a fűszerek, így viszont nem tudtak eléggé elvarázsolni.

Minősége: jó (+)

Megvásárolható: Zotter
70 g/ 3,35 €

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése