2013. december 22., vasárnap

Jetty Choco Válogatás

Egy kis karácsonyi csomag érkezett hozzánk a Jetty-től. Ezúton is köszönjük neki ezt a különleges válogatást.

Csokirajongók biztosan azonnal rávetették volna magukat. Mi ehelyett aprólékosan bontogattuk ki a csomag tartalmát, egyenként elmajszolgatva, kóstolgatva a csemegéket.

Kezdtük egy tradícionális magyar termékkel, a macskanyelvvel. Gerbaud Emil találmányát újragondolták a Jetty-nél. Az Arriba-típusú 39 %-os tejcsokit megspékelték egy kis narancskivonattal. Így a szép fényes cicás lenyomatú macskanyelvek tejcsokijának vanílás, virágos illata jól kiegészült a narancsolaj kellemes aromáival. Ízében a vajasság és a vaníliásság mellett természetesen a narancs aromái is érezhetőek. Finom savai tökéletesen csillapítják a tejcsoki amúgy intenzív édes érzetét. Jó ötlet ez a fajta macskanyelv, ráadásul gusztusosan tálalva a Jetty feliratos kakaóhüvelyekkel mintázott dobozban. Ízlett!

Már az első Jetty termék elemezgetésén is túl, talán ideje lenne bemutatni őt magát. Személyesen nem ismerem Jetty-t, csak a csokijait. 

Na, jó most már leleplezhetjük, hogy ki is valójában a Jetty! Bármíly meglepő, ő bizony egy hölgy, Balogh Henriette. A beceneve „ihlette” a csokoládékészítőt a kicsit talán nem szokványos csokoládés név választására. Henriette Békéscsabán készíti csokoládés termékeit minőségi alapanyagokból, ecuadori tej- illetve madagaszkári étcsokoládékból. 

Széles a repertoárja a táblás csokiktól a marcipános bonbonokon át a grillázsokig, sok mindent válogathat nála a csokikedvelő. Sőt, mindezek mellett még jut ideje a drazsékra is. Ez utóbbi elég bátor vállalkozás. Több csokikészítővel is beszélgettünk már arról, hogy szeretnének kiváló drazsét készíteni, de még dolgoznak azon, hogy a legjobbat kihozzá e termékből. Kíváncsian vártuk hát, hogy sikerült ez Jetty-nek.

A tejcsokis-ribiszkés drazsé törökmogyoróval készült. Érdekes elképzelés a savanykás gyümölcsöt társítani a törökmogyoró ízeivel, de nem lehetetlen a dolog. Egész jó ez a drazsé, de valami hiányérzetünk van vele kapcsolatban. Ahogy kóstolgatjuk, rájövünk, hogy talán csak egy kicsit több csoki kéne rá! Így valószínűleg jobban harmonizálnának a drazsé ízei. A csoki finom édessége éppencsak megbújik a ribiszke és a mogyoró ízei mögött.

A táblás csokik sorából ezúttal egy fehércsokival és egy étcsokival ismerkedhettünk meg. A 110 grammos nagy dobozban két kisebb tábla rejlik.

A fehércsokoládé pekándióval, liofilizált meggydarabokkal és fekete ribiszkével készült. Fényes felületén jól mutatnak a gyümölcsök és a pekándiók. A táblácska három részre osztott és a felszínét szépen cizellált kakaólevél díszíti. 

Ahogy kézbevesszük a táblát, érezzük vaskosságát. Illatában meggy és a ribiszke dominál. Törünk belőle, érezzük, hogy tényleg túl vastag a tábla. Ez az ízek együttes detektálását is megnehezíti. Először érezzük a fehércsokoládé édességét aztán, ahogy elérjük a gyümölcsöket, azok savasságát. Amikor viszont eljutunk a pekándióhoz és egyszerre majszoljuk el azt a gyümölcsökkel meg a fehércsokival, na akkor kiteljesednek a zamatok. Ez a fehércsoki nagyon jól harmonizál a pekándióval. Érdemes lenne még több pekándiót hozzáadni, ha pedig vékonyabb lenne a tábla, akkor szinte tökéletes lenne a csoki!

A végére hagytuk a kóstolásnak az étcsokit, amely egy madagaszkári 67 %-os csokoládé kandírozott ibolyával és vörös áfonyával. Jó a fénye, sima a felülete, ahogy az kell. Mintázata ugyanaz, mint a fehércsokié. 

Illata meglepően intenzív, mármint a csokinak. Ha azt az oldalát szimatolgatjuk, amin nincsen semmi „feltét”, akkor fás-chilis-áfonyás-kökényes és még kissé füstös is az illata. Komplex, az biztos! Ízében ugyanezek kiegészülnek a madagaszkári sajátossággal, vagyis az élénk savakkal, jó kesernyésséggel. Ha együttkóstoljuk a csoki megálmodójának feltéteivel, akkor megint csak az az érzésünk támad, hogy a túl vastag csoki miatt nem igazán sikerül együtt érezni az ízeket, hanem kicsit ismét külön válnak a csoki vegetális jegyei és az ibolya intenzív virágossága. Az áfonya csak akkor jut mellette érvényre, ha nem az ibolyás résszel együtt kóstoljuk. Akkor viszont azt mondhatjuk, hogy jól passzol az áfonya a csokihoz! Megint csak azt gondoljuk, hogy vékonyabb csokival jobban besimulnának az alkotók a kakaó adta ízjegyekbe.

Összességében jók ezek az ötletek, csak finomítani kellene még picit az ízek kompozícióját.

A fenti termékek megvásárolhatók: Jetty Choco, Békéscsaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése