2013. február 12., kedd

Harrer Chocolat Bolívia


A Harrer cég csokijainak sorában az ízesítettek mellett a területszelektáltak is szép számmal megtalálhatók. Csak néhány példa: Vanuatu, Santo Domingó, Sao Thomé, Venezuela, Dominika, Tanzánia, Mexikó.

Eddig csupán egy bolíviai csokoládét kóstoltam, ami nagyon különleges vadkakaóból készült. Így az összehasonlítási alap adott.

A már ismert papírdobozt kibontva meglepődtem, mert kissé morzsás volt a fólia belseje és a csokoládé felülete. Ahogy kiveszem, azonban feltűnik impozáns barna színe, fénye, ami szó szerint már jobb színben tűnteti fel.

Illata visszafogott, de érdemes odafigyelni rá! Vegetális. Kicsit elrugaszkodott gondolat, de az ősz, a némán lehulló elöregedett falevelek illata jut róla eszembe. Majd, amikor később újrabeleszippantok az illatába, jön egy fűszeres, zöldborsos vonal is. Pici piros ribiszkét is érzek benne fel-felsejleni. Méltóságteljes ahogy nyílik, fokozatosan szabadul fel a kellemes kakaós illata. 

Kézben kevésbé olvadékony. A roppanása tökéletes, gyönyörű hangot hallat. Egyenletes a törésvonala. A szájban sem túl gyorsan, de még pont jól olvad. Méhviaszos íze nagyon tetszik (csak így zárójelben jegyzem meg, hogy a Beni csokiban is ezt éreztem). Kicsit szárító, de pont annyira csak, amennyire egy 68%-os kakaótartalmú csokoládétól ez várható. 

Lecsengése hosszú, fűszeres, dohányos és megint csak viaszos. Finom. Állaga masszív tartást, savai eleganciát hordoznak. Telt, de nem nehézkes csokoládé. Mellesleg ez a tábla sem vaníliát, sem lecitint nem tartalmaz, mégis jön belőle egy kis vaníliásság.

A szalag aromaprofilos diagramján sokféle jegy (gyümölcsösség, édesség, stb.) látható, de a fűszeresség nem. Érdemes lenne esetleg ezt is feltűntetni.

Ez a csokoládé nem akar kitárulkozni, nem akar lehengerelni. Titokzatossága arra sarkalja a fogyasztót, hogy fedezze fel ő maga, ha akarja, és akkor kiderül, hogy milyen kincs is valójában!

Minőség: kiemelkedő

Megvásárolható: Harrer Chocolat
50 g/ 990 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése