2013. február 12., kedd

Harrer Centenario Crudo


A csokoládékészítés egyik fontos művelete az 1870-es évek óta a konsírozás, amelyet Rudolph Lindt talált fel. Ezzel összeaprítják a kakaószemek részecskéit és a folyamatos keverés révén, mintegy bevonják őket a kakaó kakaóvajtartalmával. Elérve így egy krémes, olvadékony állagot.

A konsírozás hőtermeléssel jár, így ezidő alatt a hőre érzékeny anyagok tovább csökkennek a csokoládéban. Akik nyerscsokoládét készítenek, ők pont erre hivatkozva törekednek arra, hogy a lehető legkevésbé legyen intenzív a kakaószemek feldolgozása, hogy a csokoládéba is átvigyék a sok-sok az emberi egészség szempontjából is értékes vegyületet a babokból.

A Crudo, azt jelenti kvázi, hogy nyers. Így ennél a csokoládénál sem beszélhetünk hosszú idejű konsírozásról, csak az összetevők (kakaómassza, nádcukor, kakaóvaj) minimális összedolgozásáról.

Ez a 70 %-os csokoládé többféle termőhely kakaóbabjainak felhasználásával készült, így: Venezuela, Bolívia, Ecuador.

A csomagolás szín-, formavilága az előzőekben jellemzettekhez hasonló, lásd tehát korábban.

Nem fényes a csokoládé felülete, de ez nem zavar, mert a sokszor acélos hűvösséget árasztó pompázatos megjelenés helyett, most inkább melegséget sugároz a csokoládé -nyilván nem véletlenül matt- apró pöttyökkel tarkított felülete.

Illata összetett és intenzív. Egyszerre fás, alkoholosan (puncsos) édes és savas (egyszer kóstoltam, egy pörköletlen kakaóbabot, abból jött ugyanez az ecetsavas illat). Íze igazi mélyen kakaós, melaszosan édeskés. Persze szemcsés és kevésbé jól olvadó, köszönhetően a készítési módjának. Íze nem annyira savas és kesernyéssége sem olyan intenzív, mint azt vártam.

Közepesen hosszú finissel bír. Utóízében pörkölési jegyeket, pl. diót érzek. Izgalmas dolog nyers csokit kóstolni, de még szoknom kell ezt az állagot. Annyi biztos, hogy a korábbi ilyen élményeimhez képest ez a csoki kifejezetten jó.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Harrer Chocolat
50g/ 990 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése