2013. február 24., vasárnap

Boci Túrós áfonyás

Egy csokiszakértő ismerősöm (akinek mellesleg adok a véleményére) meglepetten látta a blogomban, majd kérdezte tőlem, hogy „Te Boci csokikat is jellemzel?”. Igen, miért ne? Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy azt hirdetem az oldalon, én a hazánkban kapható magyar, külföldi csokikat igyekszem minél szélesebb palettán megismerni és megismertetni a kedves fogyasztókkal, közben pedig önkényesen szelektálom a csokikat és csak a legjobbakat, vagy a legjobbaknak tartottakat kóstolom. Apropó legjobb...mi is az? A legjobb alapanyagokból készült? Az általam legjobbnak tartott? A szakmai berkekben legjobbnak tartott? A fogyasztók körében ismert és legjobbnak tartott?...
Néhány borász már nem nagyon viszi borversenyekre a borait, vagy csak az általa leginkább elismert versenyekre nevez, mert úgy látja, hogy a szakma és a fogyasztó ízlése nem mindig esik egybe, így megvannak ők plecsni nélkül is. Ezzel én nem feltétlenül értek egyet, de azt gondolom, hogy van benne némi igazság. A szakmát az érdekli, hogy tökéletesen hibátlan legyen a bor, komplex, intenzív, fajtajelleges és nem utolsó sorban persze érződjön a terroir is! Ugyanakkor a fogyasztót mi érdekli? Jól essen az a pohár bor!

Nincs ez másképp a csokoládéknál sem. Épp ezért törekszem arra, hogy gépi és kézi, tömeg és egyedi, blend és single origine csokikat is kóstoljak, hiszen minél szélesebb látókörrel bírok, annál jobban tud az én ízlésvilágom is formálódni, változni. Lehet, hogy, amit én nagyon jónak tartok, az másnak nem ízlik (erre már volt is példa), így maradok annál, hogy mindenféle csokit kóstolok, jellemzek, aztán ki-ki döntse el, hogy melyiket kóstolja meg közülük, mivel ért egyet velem, mivel nem.

Az önvallomásról ennyit, most jöjjön végre a csoki! Jól ismert csomagolásának színén ezúttal az energiatartalmon túl csak annyi szerepel, hogy „Boci Túrós áfonyás” és „ízillusztráció”, ami utal a  csokiból kibuggyanó áfonyalekvár és a púpozott tányér túró nyálelválasztást megindító látványára. A hátoldalán már szerepel, hogy tejcsokoládé. Látszik az is, hogy ebben a sorozatban még további, Pisztáciás mogyorókrémes, Mogyorókrémes karamellás csokoládék is szerepelnek.

Aztán ahogy próbálom kibogozni az információk halmazát, látom, hogy ez a csokoládé a stabilizátorokon túl, még jó néhány növényi zsírt is tartalmaz: pálma, shea (az afrikai karitéfa terméséből nyerik), sal (az indiai shorea fa terméséből), illipé (a szintén indiai mahua fa magjából), kokum gurgi (az indiai kokum növény magjából), mangó magzsír. Ez a sor egy kicsit letaglóz...szerencsére azért került bele kakaóvaj is. A kakaószárazanyag-tartalom 25 %, ami lássuk be, nem túl sok!

Őzbarna, sima, fényes megjelenéssel bír. Illata túrós-vaníliás-savanykás. 

A szájban nehezen olvad, tapad. Íze citromos és túrós. A csoki csak halványan érződik benne. A vége felé pedig inkább áfonyás az íze. Édessége intenzív, de nem veszélyes, a túró és az áfonya savanykássága mérsékli a cukor hatását. Rövid a lecsengése.

Minősége: átlagos

Megvásárolható: Auchan
240 g/ ???

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése