2012. július 25., szerda

Divine Dark Chocolate with Ginger & Orange

1879-ben Tetteh Quarshie először vitt Ghánába kakaót Egyenlítő-Guineából. Ezzel kezdődött el Ghána kakaótermelése, amely mára meghatározóvá vált a világpiacon.

1993-ban egy termelői összefogás eredményeként létrejött a Kuapa Kokoo szövetkezet, amely 1997-ben egy saját fairtrade csokoládé társaságot hozott létre az Egyesült Királyságban. Így született meg a Divine, ami nemcsak egy üzleti vállalkozás, hanem egy jótékonysági kezdeményezés is. A Divine jóvoltából több ghánai falu indult fejlődésnek, iskolákat hoztak létre a gyerekeknek, oktatják a termelőket, tiszta ivóvízet biztosítanak a falvak számára.

Ezek az információk a csokoládé csomagolásán is olvashatók. Továbbá az is, hogy a fekete alapon díszlő arany és narancsszínű figurák valójában hagyományos nyugat-afrikai adinkra szimbólumok. Ezek mindegyike valamilyen jelentéstartalommal bír, például erő, nagyság, bátorság, egység, szeretet, harmónia, stb.

A csomagolásról még annyit, hogy én nem szeretem a nagyon kaotikus design-t, ami sok-sok információval ellátott, vagy nagyon csicsás, de valahogy ez most mégis megfogott engem. Lehet, hogy éreztem a jelek mögöttes tartalmát? Amikor a Divine csokik közül választottam, nem a beltartalom (úgy értem, nem az ízesítés, vagy a típus), hanem sokkal inkább a megjelenés hatott rám. E csomagolás belsejében kiemelt szimbólum az „owia kokroko”. Nem szeretnék messzemenő következtetést levonni a választásomból, de ez annyit jelent, hogy vitalitás, megújulás, kozmikus energia, felvilágosodás.

Még egy kis info: lassan fermentált, napon szárított kakaóbabból készült a csokoládé.

Most pedig következzen végre maga a termék! Megjelenése a nagy meleg miatt is lehet, de kissé matt, felülete selymes, kicsit morzsás. Roppanása tompa, törésvonala egyenlőtlen. Illata finoman gyömbéres és csak diszkréten narancsos. A 70 %-os kakaótartalom itt még nem jut érvényre. Érdekes, hogy a gyömbért csak aromaként tartalmazza, mégis jóval intenzívebb, mint a narancs, illatban és ízben egyaránt.

Elrágcsálva az első kockát, a narancsdarabok kissé kemények, ragadósak és kevésbé érezhetőek, inkább csak a csokoládé lecsengésében érvényesül az ízük. A csokoládé finom, nem intenzív, igazi kakaós, de nem kesernyés, nem savas. Egyetlen hibája, hogy nem is olvadékony. Utóíze közepesen hosszú. Eleinte a narancs, majd a vanília és legvégül a fahéj jön felszínre benne.

Összességében az gondolom, hogy ez a csokoládé nagyon jó minőség még elérhető áron.

Minősége: Nagyon jó

Megvásárolható: Chocoland
100 g/ 990 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése