2012. július 26., csütörtök

Coppeneur Cru de Cao Koriander & Kokoschips

Oliver Coppeneur 1993 óta készíti díjnyertes területszelektált, töltött csokoládéit, trüffeljeit és pralinéit, Németoerszágban. A területszelektált csokoládéik kétféle formában készülnek: Cru de Cao-Puristique és Cru de Cao-Libertée. Előbbiek „egyszerű” területszelektált csokoládék az Egyenlítő környékéről, utóbbiak ugyanezek különleges összetevőkkel kombinált változatai.

Ez a csokoládé is a Cru de Cao-Libertée kategóriába tartozik. A 72 %-os ghánai Forastero kakaóbabból készült csokoládét kis korianderrel és kókusszal „fűszerezték” meg.

A csomagolás csak látszólag egyszerű, ügyes kis praktikával megoldott a rózsaszín keresztező szalag rögzítése. A doboz pedig hajtogatott, nem ragasztott. A letisztult külsőt egy informatív belső követi. Jók. Nagyon jók, hiszen a vásárlót nem terhelik le azonnal a sok-sok ismertetővel, hanem, ha kibontotta a csomagolást (vagyis megvette a csokit), akkor lehetősége nyílik olvasgatni, okosodni. Szó szerint okosodni, mert a minőségre törekvő filozófia mellett angolul és németül is leírják, hogyan kell csokoládét kóstolni.

Íme:„Élje át a csokoládét az összes érzékszervével!

Szakítson időt arra, hogy a csokoládé aromáinak sokszínűségét felfedezze! A szobahőmérséklet a legideálisabb ehhez. A legalacsonyabb kakaótartalommal kezdje a kóstolót!

Látvány: az első benyomás a szín, a textúra és a fényesség megállapítására vonatkozik.

Tapintás: érintse meg a csokoládét! A szájban is figyeljen az első „érintkezésre”!

A kitűnően elkészített csokoládé bársonyos felülettel, kellően szilárd állaggal és kellemes olvadékonysággal jellemezhető, ami finom lecsengést hagy maga után a szájban.

Hallás: a magas kakaótartalmú, nagy odafigyeléssel készült csokoládé élesen roppan és törésvonala egyenletes.

Szaglás: Csukja be a szemét! Fedezze fel az első benyomásait az aromákról!

Ízlelés: Erősítse meg a tapasztalatait! Milyen aromákat és apró nüanszokat vél felismerni a csokoládé ízében?”

A kicsit hatásvadász szöveg azért mégiscsak lényeges, hiszen rávezeti a fogyasztót arra, hogy a jó minőségű csokoládék micsoda árnyalatnyi különbségeket hordoznak magukban, mennyire sokrétűek és mennyire „igénylik” az odafigyelést.

A csokoládé megjelenése a csomagolással azonos mintázatú, lent kakaóhüvely, fent Coppeneur logó, ez is ötletes megoldás. Felülete matt (nyáron ezen nem is csodálkozom), viszont nagyon selymes tapintású, közepesen mély barna. A hátulján sorakoznak a jól elosztott barnás kókuszforgácsok. Nem roppan úgy, ahogy a nagykönyvben írva vagyon, de legalább nem is olvad el a kezemben (szerencsére).

Illata virágos és korianderes (nemcsak aromaként van benne), magával ragadó. Én speciel imádom a koriandert, tehát engem magával is ragad. A szájban lassan olvad. Íze „éteres”, ahogy a koriander is, amikor szétrágjuk. Bársonyos a textúrája. Kis sav és gyengéd kesernye övezi a kakaó leheletnyi jelenlétét.

Amikor úgy érezzük, hogy kezdene zavarni a sav, akkor olvad le a csokoládé a kókuszról és rágjuk azt szét, amivel az édesség a lehető legtökéletesebb időpontban lép be a szánkba, egy új dimenziót nyitva ezzel. Lassan előbújnak rejtekükből a méz és a vanília zamatai, az ízlelőbimbóink legnagyobb örömére. Egy hosszú, és a fentieknek megfelelően finom emléket hagyva maguk után.

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Chocoland
50 g/ 1190 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése