2012. július 17., kedd

Cavalier Extra Dark

Az 1996-ban Flandria szívében alapított belga családi vállalkozás csak cukormentes termékeket (csokoládétáblákat, pralinéket) készít.

A diabetikus csokoládék általában maltitolt tartalmaznak cukor helyett, ahogy ez a tábla is. A maltitol kukoricakeményítő alapú természetes édesítőszer, közel azonos hatással, mint a cukor. Viszont jóval kevesebb a kalóriaértéke. A kedvező glikémiás indexe révén a cukorbetegek is fogyaszthatják.

A kakaómassza, kakaópor, természetes vanília és a fent említett maltitol mellett még inulint is tartalmaz ez a csokoládé. Az inulin egy szintén édes ízű, összetett szénhidrátvegyület. Érdekesség, hogy nincs a szervezetünkben olyan enzim, amely képes lenne megemészteni az inulint, viszont tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, kvázi probiotikus módon. Ezen kívül fogyasztása laxatív hatású, megszünteti a székrekedést. Ahogy a csokoládé hátoldalán is olvasható, túlzott fogyasztása hashajtó lehet . Az inulinról több infó olvasható itt.

Ennyit az összetevőkről, most következzen maga a csokoládé!

A csomagolás ízléses, diszkrét, hajtogatott doboz, belül alufólia. A tábla felülete sima, közepesen mély barna, egyszerű csíkozású „szabványkockákkal”. Fénye jó, roppanása tompa, nem forgácsolódik, de törésvonala kicsit morzsás.

Illata visszafogottan füstös, de tiszta. Még kevés herba és faforgács is jön belőle. Íze elsőre savanykás (nem ízlik), aztán ahogy forgatom a számban és, ahogy lassacskán felolvad, egyre jobb. Poros, füstös, kakaós ízek, finom kesernyésség érződik benne. A 72 % kakaótartalom pont ideális választás volt a csoki alkotóitól.

A maltitolos csokik általában (az én eddigi tapasztalataim alapján) kicsit műanyagízűek, de ez szerencsére nem az! Lecsengése először édes, majd ismét kissé savanykás, nem túl hosszú, de kellemes.

Nem olcsó csokoládé, de megérheti egy cukorbetegnek, mert legalább jó ízű.

Minősége: jó (+)

Megvásárolható: Csokoládia
85 g/ 990 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése