2013. október 28., hétfő

Venchi Chocolight Mogyorós étcsokoládé

A Venchi csokoládékra egy kedves olvasó hívta fel a figyelmemet, amit ezúton is köszönök neki.

A minőség iránt (1878-as!) alapításuk óta elkötelezett olasz manufaktúra palettája a különböző táblás csokiktól, a giandujákon és pralinéken át egészen a fagylaltkülönlegességekig terjed.

Az elmúlt években pedig el kezdett a cég együttműködni olyan ecuadori kakaóbabtermesztőkkel, akik organikus módon, a fenntarthatóság jegyében termesztik pl. a Kallari alapanyagait is.

Chocolight termékcsaládjuk diabetikus csokoládékat foglal magába. Ennek megfelelően ez a tábla is hozzáadott cukor nélkül, csupán maltitolos édesítéssel készült, 54%-os étcsokoládé.

Az összetevők közül a híres, magas minőségű, eredetvédett, piemonti mogyorót emelhetjük még ki. Ahogy a csomagoláson is látszik, nem sajnálták a táblából a mogyorót. A gazdagon megszórt tábla felszíne nagyon tetszetős; elegáns mintázatú, fényes és közepesen mély, igazi csokoládés-vörösesbarna színű. Ahogy tapogatom, az érződik rajta, hogy kézben nagyon olvadékony. A vastag tábla nem roppan, elég masszív töréskor.

Illata nagyon mogyorós (milyen is lehetne ekkora dózis mellett?). Azért a csokiból is átjön egy édeskés-karamelles-vaníliás összhatás. Nagyon behízelgő (engem le is vett a lábamról!).

Török belőle (ez kicsit nehézkes, mert elég kemény). A mogyorók íze szintén meghatározó a zamatok tekintetében. Érdekes, hogy kevésbé olvadékony szájban, mint azt a „kézpróba” alapján vártam volna. Édeskés-füstös ízei eleinte tetszenek, de, ahogy megjelenik benne a savasság érzete, valahogy teljesen más irányba terelődik a csokoládé. Nem kesernyés, a kakatartalomból elvárhatónak éppen megfelelő a cseranyagtartalma.

Lecsengésében is a savasság van jelen, de nem túl intenzíven, szerencsére. Nem tömény, nem testes, közepes hosszúságú csoki. Az étcsokirajongóknak, akik a mogyoró keltette minimális édességet szeretik a csokiban kifejezetten ajánlandó!

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Culinaris

100 g/ 1390 Ft 

1 megjegyzés: