2013. október 15., kedd

Fabric Bio Étcsokoládé

A biotermékek kapcsán nekem mindig Rousseau sokat idézett mondata jut eszembe, nevezetesen „Vissza a természethez!”. Jóllehet ez a gondolat sokkal inkább filozófikus tartalommal bír, mintsem szó szerint kellene azt érteni. Mégis azt gondolom, valahol a biotermékek lennének a normálisak, nem pedig az agyonpermetezettek. Persze nehéz lenne pusztán zöldmunkákkal megvédeni a növényeket, így a bioélelmiszerek esetében is használnak olyan készítményeket, amelyek természetes eredetűek, nem szívódnak fel a növényben és nem okoznak jelentős környezetterhelést. A legfontosabb azonban a kakaótermelés során is az, hogy a növények ápolása (pl. metszés, árnyékolás, stb.) a kakaófák kondícióján, az ökológiai adottságokon alapulva, megfelelő időben és mértékben történjen. 

A világ biokakaótermelése a teljes piacnak csupán alig félszázalékát teszi ki. Ezért nehéz igazán jó minőségű biocsokikat találni. Ahogy tudomást szereztem a Fabric Manufaktúra biocsokijáról, azonnal kíváncsi lettem rá.

Ez a csokoládé olyan kakaóbabokból készült, amelyek a mexikói Chiapas régió Mokaya ültetvényéről származnak, vagyis nemcsak termőhely, hanem ültetvényszelektált is. Ráadásul ez a hely volt az egykori maya birodalom központja. Mi más lehetne ennél a táblánál autentikusabb organikus csokoládé?

Megjelenése diszkrét, egy biocsokitól elvárható puritánság jellemzi. Kibontva tökéletes vörösbarna, közepes intenzitású (a 66% kakaótartalomnak megfelelő) színe azonnal szembetűnő. Nem túl fényes és kicsit morzsás a szélein. Tapintása és roppanása viszont szintén makulátlan.

Illatában pörkölési jegyek, friss faforgács, intenzitás érződik. Kézben és szájban sem olvad el hamar, de ahogy roppan a fogaim alatt a letört darabkája, nagyon jó hallgatni.

Íze a mexikói csokiktól eltérően nem robosztus, nem nehézkes. Ízjegyei mélyen kakaósak, enyhén pirított mandulára emlékeztetnek. Ezek mellett finom savasság és kevés kesernye jellemzi. Lecsengése közepesen hosszú, savai és csersavainak enyhe szárító hatása marad meg a legtovább utána.

Az általam eddig kóstolt mexikói csokikhoz képest kevésbé dohányos és fás (bár ezutóbbi azért illatában érződik), viszont a savassága most is jól érzékelhető.

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Fabric Csokoládé
70 g/ 1400 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése