2013. október 13., vasárnap

Dolfin Au Lait Au Hot Masala

A blendingelés (szebb szóval házasítás) művészetének nagymesterei dolgoznak ebben a belga csokoládéműhelyben. Amire büszkék a válogatott alapanyagok, a kakaóbabok gondos odafigyeléssel végzett pörkölése, őrlése, a magas kakaótartalom a csokikban.

A korábbiakban kóstolt Dolfin étcsokik már meggyőztek a szakértelemről, ami bennük, mögöttük rejlik. Most viszont egy tejcsokoládéval kerültem közelebbi ismeretségbe. Még hozzá nem is egy sima, hanem mindjárt egy hot, azaz garam masalás csokival.

A hot jelen esetben annyit tesz, intenzív. A masala pedig annyit jelent, fűszerkeverék. Indiában több száz fajta masala létezik. Sőt, az igazi indiai szakács egyenesen masalchi, vagyis fűszerkeverő tudással is bír. Csak, hogy néhány példát említsünk, beszélhetünk chat masala keverékről (római kömény, fekete bors, ajovanmag-ami egy ázsiai zellerfélék családjába tartozó fűszernövény-, gránátalmamag, só, menta, ördöggyökér, mangópor, cayenne, gyömbér), zöld masaláról (friss gyömbér, fokhagyma, zöld chili, korianderlevél), char masaláról (szegfűszeg, római kömény, fekete kardamom), stb.

Ebben az esetben a garam masala, vagyis egy alapfűszerkeverék került a csokiba. Ehhez a fűszereket általában szárazon pirítják, majd vagy egészben, vagy pedig őrölve felhasználják. A csoki leírása alapján gyömbér, fekete bors, szegfűszeg, kardamom, fahéj került a keverékbe, de szoktak egyébként még babérlevelet, római köményt, koriandert és esetleg szerecsendióvirágot is hozzáadni a garam masalához.

Kóstoljunk! Az ízléses, egyszerű, de szép csomagolást kibontva (olyan a megoldása, mintha egy dohányt csomagolna ki az ember), szép fényű tábla jelenik meg előttünk. Sima felületű, csíkozott mintázatú, egy picit morzsás. Vörösesbarna, -tejcsokihoz képest- mély szín jellemzi, az egyébként 32 %-os kakaótartalommal bíró táblát. 

Illatában számomra a gyömbér és a szegfűszeg dominál. A csokiból csak némi tejesség érződik. Kézben olvadékony, persze tompán roppan. Szájban viszont nem olvad olyan gyorsan, mint ahogy azt a „kézpróba” alapján gondoltam volna. 

Íze csak kicsit csípős, viszont valóban intenzívek a fűszerek. Eleinte talán a kardamom, majd a fahéj és végül egy kicsit a curryporra emlékeztető ízek érződnek benne. A fűszerektől kissé szemcsés az érzete a fogak között. A csokiból ugyancsak a finom tejesség illetve a lágy krémesség jön át a leginkább. 

Hosszúsága főképp a fűszerek sokáig boldogító lecsengése végett van. Az édeskés fűszerek és a tejcsoki édessége együttesen nekem éppen csak egy picivel több a kelleténél. 

Nem csalódtam benne. Hozta azt a jól megkomponált összképet, ami bennem előre kialakult a csokival kapcsolatban.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: jócsoki.hu (Ráday utcai Csokibolt)
70 g/ 890 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése