2013. október 27., vasárnap

Alter Eco Quinoa

Az Alter Eco új dimenziókat nyit a fogyasztók előtt. A megszokottól eltérő szemszögből közelítik meg a csokoládékészítést ennél a kezdeményezésnél. Az alapítók Tristan Lecomte (Franciaország), Mathieu Senard, Edouard Rollet (USA), Ilse Keijzer (Ausztrália) mindegyike profitorientált multinacionális cégeknél dolgozott korábban. Az ő nemzeteket átívelő összefogásuk eredményeként egy olyan márka születtett a csokoládék világában, amely a multikkal szemben nem a bevételek hajszolásáért jött létre, hanem sokkal inkább az alapanyag-termelők segítségéért és a Föld bioszférájának védelméért.

Termékeik 100 %-ban organikusak, fairtradek és arra törekednek, hogy ne hagyjanak ökológiai lábnyomot termelésük során. Az előbbi két fogalom valószínűleg ismerős mindenki számára. Leegyszerűsítve organikus egyenlő bio, fairtrade egyenlő olyan kereskedelem, amelynek keretében támogatják, segítik a termelőket és nem kihasználják. Az ökológiai lábnyom talán még kevésbé ismert fogalom, bár az sem olyan újkeletű. Az életvitelünkhöz szükséges energia-, ételfogyasztásunk alapján az eltartásunkhoz szükséges termőképes földterület nagysága. Ennek kiszámítása korántsem egyszerű, de azért sokféle próbálkozás van rá. Ha van egy kis időnk, a saját lábnyomunkat is kiszámíthatjuk itt. Az Alter Eco technológiája során alacsony CO2-kibocsátásra, energiafelhasználsára törekszik és az egykori termékeny, de mára szinte használhatatlan területek újra termékennyé tételére, a kipusztult erdők újratelepítésére, a veszélyeztetett fajok fenntartására, védelmére. http://tavoktatas.kovet.hu/okolabnyom.html

Korábban már olvastam a természet iránti elkötelezettségükről, ezért is nagyon szerettem volna már kóstolni tőlük, így nem is húzom tovább az időt. 

Érdekes a tábla csomagolása, kicsit retro a megjelenése. Ha nem ismerném a nevet, akkor lehet, hogy nem venném le a polcról, pusztán a csomagolás látványa alapján. Biztosan újrahasznosított, bár nincs rá írva. Ami azonnal szembetűnő az a neve és a Quinoa, amit tartalmaz.

A Libatopfélék családjába tartozó Quinoa Peruban és Bolíviában évezredek óta termesztett növény, amely a köleshez hasonló magjairól ismert. Nálunk leginkább bioboltokban kapható. Magas ásványianyag-, B-E-vitamintartalmú élelmiszer. Az Alter Eco Bolíviából vásárolja fel, szintén fairtrade módon.

A nagyon informatív csomagolásból kiderül az is, hogy a kakaó Ecuádorból származik, a Huayabamba folyó mentéről, ahol az Alter Eco-nak is köszönhetően a termelők áttértek az illegális kokacserje termesztésről a kakaótermesztésre. A területen emellett egy komoly fatelepítési projektbe is kezdtek. Endemikus fajokat pl. mahagónia, caoba (ez is egyfajta mahagónia) fákat, összesen egy millió fát ültettek már el az Alter Eco jóvoltából. A fák visszaállítják a folyó környezetének speciális mikroklímáját, ami kedvez a kakaótermesztésnek.

Az érdekes információk után térjünk rá a csokoládéra! A 60 %-os kakaótartalmú csokoládé felülete fényes, színe közepesen mély, szép vörösesbarna, amelyen keresztül áttetszenek a quinoa-gömböcskék.

Illata izgalmas, méhviaszos, a pirított quinoának köszönhetően finoman füstös. A töréskor tompán roppanó csokoládé a szájban jobb hangot hallat, a quinoaszemcsék pedig szinte hangosan ropognak. 

Íze kicsit a kölesre és a pirított rizsre emlékeztető. Ezutóbbi nem is véletlen, ahogy olvasgattam a leírását a csokinak, kiderült, hogy van benne rizs is. Jól olvad a szájban a csoki, kellemes az íze, befedi a szájat, de nem tapad. 

Lecsengése hosszú, szintén méhviaszos és intenzíven kakaós. Nem nehézkes, nem sűrű, de tiszta kakaóízű, amit a hozzáadott ízesítők jól kiegészítenek.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Alter Eco
80 g/ ???

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése