2014. november 30., vasárnap

Simón Coll 50% cacao

Sant Sadurní település Spanyolországban, a történelmi Penédes borrégióban, Barcelonától 40 kilométerre található. A nagy múltú cava-pezsgő készítő hely, egyben csokoládéjáról is híres. Az 1840 óta működő egykori csokoládé manufaktúra, mára igazán jól menő vállalkozássá nőtte ki magát (több mint 20 országba exportálnak). Nem véletlen, hogy sok magyar csokiboltban is megtalálható a boltok polcain.

A Simón Coll cég saját alapanyaggal, vagyis nem másoktól vásárolt kakaópasztával dolgozik, hanem maga válogatja, pörköli a kakaóbabokat. Ghánai, venezuelai és ecuadori kakaószemeket használva készül el a saját blendcsokialap.

Ennek tükrében talán nem is meglepő az a fajta letisztult és tudatos csomagolás-arculat, amely az Amerika felfedezésére és az onnan Spanyolhonba kakaószemeket szállító első hajókra utal. A hagyományok tiszteletére emellett az is felhívja figyelmünket, hogy a „tradícionális” kifejezést több ízben is megtalálhatjuk a vastag papírborításon.

A csokoládé maga tetszetős feliratozású „kockákból” áll, szép, mély vörösesbarna színnel bír (talán kicsit intenzívebb is, mint ahogy egy 50 %-os kakaótartalmú csokitól elvárnánk). Kicsit érdes tapintású és tompán roppan.

Illata édeskés-fahéjas, kevés savval. Szájban ugyanez kiegészül a kakaó intenzívebb megnyilvánulásával és a vaníliával. A savasság és a kesernye alig érződik, a cukor nyelvet elfedő hatása miatt. A kakaós kesernyésség talán leginkább csak a legvégén jelenik meg.

Illata többet ígért. 50 %-os kakaótartalma és összetétele alapján olyan, mint, ha nem tudták volna eldönteni a készítők, hogy legyen a késztermék tejcsoki, vagy inkább maradjon ét. Ezutóbbinál döntöttek, de talán jobb lett volna, ha az előbbi verziót választják, mert nincs benne annyi gazdagság, hogy önállóan megállja a helyét a „nagyok között”. Félreértések elkerülése végett ez egy jó csoki, de nem hagy mély nyomot a kóstolójában.

Minősége: jó

Megvásárolható: Ráday úti Csokibolt
800 Ft/ 85 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése