Sant Sadurní település Spanyolországban, a történelmi
Penédes borrégióban, Barcelonától 40 kilométerre található. A nagy múltú
cava-pezsgő készítő hely, egyben csokoládéjáról is híres. Az 1840 óta működő egykori
csokoládé manufaktúra, mára igazán jól menő vállalkozássá nőtte ki magát (több
mint 20 országba exportálnak). Nem véletlen, hogy sok magyar csokiboltban is
megtalálható a boltok polcain.
A Simón Coll cég saját alapanyaggal, vagyis nem másoktól
vásárolt kakaópasztával dolgozik, hanem maga válogatja, pörköli a kakaóbabokat.
Ghánai, venezuelai és ecuadori kakaószemeket használva készül el a saját
blendcsokialap.
Ennek tükrében talán nem is meglepő az a fajta letisztult és
tudatos csomagolás-arculat, amely az Amerika felfedezésére és az onnan
Spanyolhonba kakaószemeket szállító első hajókra utal. A hagyományok tiszteletére
emellett az is felhívja figyelmünket, hogy a „tradícionális” kifejezést több
ízben is megtalálhatjuk a vastag papírborításon.
A csokoládé maga tetszetős feliratozású „kockákból” áll,
szép, mély vörösesbarna színnel bír (talán kicsit intenzívebb is, mint ahogy
egy 50 %-os kakaótartalmú csokitól elvárnánk). Kicsit érdes tapintású és tompán
roppan.
Illata édeskés-fahéjas, kevés savval. Szájban ugyanez
kiegészül a kakaó intenzívebb megnyilvánulásával és a vaníliával. A savasság és
a kesernye alig érződik, a cukor nyelvet elfedő hatása miatt. A kakaós
kesernyésség talán leginkább csak a legvégén jelenik meg.
Illata többet ígért. 50 %-os kakaótartalma és összetétele
alapján olyan, mint, ha nem tudták volna eldönteni a készítők, hogy legyen a
késztermék tejcsoki, vagy inkább maradjon ét. Ezutóbbinál döntöttek, de talán
jobb lett volna, ha az előbbi verziót választják, mert nincs benne annyi
gazdagság, hogy önállóan megállja a helyét a „nagyok között”. Félreértések
elkerülése végett ez egy jó csoki, de nem hagy mély nyomot a kóstolójában.
Minősége: jó
Megvásárolható: Ráday úti Csokibolt
800 Ft/ 85 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése