2015. január 1., csütörtök

Starbrook Extra dark

BUÉK mindenkinek! Mi mással kezdhetném az Új Évet, mint egy tábla finom csokoládéval? Remélem, tényleg kellemes lesz!

Hajnali hatkor még javában úton voltam hazafelé, így nemcsoda, hogy a kissé dezorientált reggeli ébresztőm után az első gondolatom az volt, hogy mielőtt bármibe is kezdenék ma, muszáj vagyok elfogyasztani egy kis csokit. A nélkül nem tudok megbirkózni az új esztendő pillanatok alatt elszálló, rövid, ámde annál izgalmasabb első napjával. Ilyenkor még tele van az ember bizakodással a holnapot illetően. Új év, új kezdet...újabb csokoládék!

A Karácsonykor ölembe hulló csokoládétáblák közül választottam hát egyet ehhez az új kezdethez. A Starbrookot korábban még nem kóstoltam, de amint megláttam a csomagolását, tudtam, hogy sokáig nem fog a karácsonyfa árnyékában pihenni.

A belga Patrick Gillis által 1998-ban alapított csokoládémanufaktúra mára igencsak kinőtte magát. Több mint 80 országba szállít termékeiből. A szárnyalásban valószínűleg nagy szerepe volt és van a Jaak De Koninck művész által „megtervezett”, illetve talán jobb szóval élve, megalkotott festői csomagolásoknak. A légi kisasszonyokat, repülőket ábrázoló képek merőben új arculatot jelentenek a piacon. A cég és a festő azonban nem ragadt le egy a remekül bevált témánál, az autóversenyzés, a hajózás és minden, ami a lendületről, a haladásról szól, szintén megjelenik a különböző termékeik külsőjében.

A küllem tehát rendívül igényes, bízom benne, hogy a vizuális élményt, rövidesen az ízek keltette öröm is követni fogja...

Maga a csokoládé is egyedi mintázattal, a „kockákon” repülőkkel és a „Starbrook Légitársaság” márkajelzésével ellátott. Mély sötétbarna, a 73 %-nak megfelelő színű. Tapintása selymes, kicsit olvadó kézben.

Illata igazán mélyen kakaós. Meghintve kevés fűszerrel és némi vegetalitással. Nem intenzív, de nem is visszafogott. A viszonylag nagy méretű tábla, tömzsi szerkezetéből adódóan (csak kicsinek látszik), nem roppan élénk hanggal, viszont, ahogy egymásra helyezem a letört és a  még ép darabkákat, különlegesen csengő hangot hallat. A törésvonala pedig mintha késsel vágtam volna olyan ép maradt.

Szájban már kevésbé olvadékony. Hamar jönnek azonban kakaós jegyei, amelyek jelen esetben egy különös ánizsos-mentás felhanggal egészülnek ki és kevésbé a fűszeressége dominál, mint aromáiban. A hosszú lecsengésében viszont már annál inkább visszaköszönnek az illatból ismert jegyei.

Lágy csokoládé, még akkor is, ha nem olyan gyorsan-könnyedén oszlik szét a szájban. Az érzete simogató, bársonyos, kevésbé markáns cseranyagokkal. Savassága a közepén és a végén érhető tetten. Közben el-elbújik a zamatok mögé.

Nagyon érdekes ízvilágú, tetszik ez az éteres-mentás jelleg. A legvégén megmaradó kesernyésség az egyetlen, ami némiképp visszavesz az egyébként finom csokoládé eleganciájából.          

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Csokisziget
??? Ft/ 100 g (ajándék volt, így az árát nem tudom)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése