Porcelana...már a név is sokat sejtető, a csomagoláson
megjelenő „Great Taste” csillag pedig tovább fokozza a csokirajongók
érdeklődését.
Venezuela emblematikus kakaófajtája, a Porcelana, egyike a
legnagyobb tiszteletnek örvendő nemes kakaóbaboknak. A Criollo leszármazottja
tiszta illatával, tetszetős (de a megszokottnál halványabb) színével, mandulás, mézes, vajas aromáival
kecsegteti azt, aki egy ilyen táblát megvásárol.
Kibonta a csomagolást, valóban azonnal szembetűnő, hogy a 70
% kakaótartalom ellenére is inkább 50-60 % közöttire tippelnénk színe alapján.
A szép fényes tábla barnás árnyalatában egy kis vöröses reflex is felfedezhető. Bár törése tompa, tapintása ugyanakkor tökéletesen selymes.
Illatában érezhetők a méz, a mandula és a kakaó (vegetális)
jegyei is. Ízében a pirított magvak mellett nüansznyi fűszer (nem tudnám
megmondan, hogy mi) és gyümölcsösség (nekem az aszalt szilva és a meggy jutott
róla eszembe) is felfedezhető. Savassága, csersavassága mértéktartó. Aromái
diszkrétek, de mégis tartósak lenyelés után. A legtovább egy pirított
napraforgós-mandulás zamat marad meg belőle.
Kiegyensúlyozottsága, eleganciája páratlan, mégis marad egy
csepp hiányérzetem a csoki elfogyasztása után. Nem tudok hozzá kötni egy jól
felismerhető, megjegyezhető karaktert. Következhet ez a visszafogottságából is,
illetve abból, hogy nincs egy vezető ízjegy, mindenből éppen csak egy keveset
adagol a kóstoláskor. Persze erre a kakaófajtára köztudottan jellemző, hogy nem
egy túláradó aromabomba. Így ez nem is meglepő. Az általam korábban kóstolt Porcelana csoki kapcsán szintén hasonló megállapításra jutottam.
Minősége: nagyon jó
Megvásárolható: Szántó Tibor Fine Chocolates
30 g/ 850 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése