2014. november 16., vasárnap

Szántó Tibor Porcelana Venezuela

Porcelana...már a név is sokat sejtető, a csomagoláson megjelenő „Great Taste” csillag pedig tovább fokozza a csokirajongók érdeklődését.

Venezuela emblematikus kakaófajtája, a Porcelana, egyike a legnagyobb tiszteletnek örvendő nemes kakaóbaboknak. A Criollo leszármazottja tiszta illatával, tetszetős (de a megszokottnál halványabb) színével, mandulás, mézes, vajas aromáival kecsegteti azt, aki egy ilyen táblát megvásárol.

Kibonta a csomagolást, valóban azonnal szembetűnő, hogy a 70 % kakaótartalom ellenére is inkább 50-60 % közöttire tippelnénk színe alapján. A szép fényes tábla barnás árnyalatában egy kis vöröses reflex is felfedezhető. Bár törése tompa, tapintása ugyanakkor tökéletesen selymes. 

Illatában érezhetők a méz, a mandula és a kakaó (vegetális) jegyei is. Ízében a pirított magvak mellett nüansznyi fűszer (nem tudnám megmondan, hogy mi) és gyümölcsösség (nekem az aszalt szilva és a meggy jutott róla eszembe) is felfedezhető. Savassága, csersavassága mértéktartó. Aromái diszkrétek, de mégis tartósak lenyelés után. A legtovább egy pirított napraforgós-mandulás zamat marad meg belőle.

Kiegyensúlyozottsága, eleganciája páratlan, mégis marad egy csepp hiányérzetem a csoki elfogyasztása után. Nem tudok hozzá kötni egy jól felismerhető, megjegyezhető karaktert. Következhet ez a visszafogottságából is, illetve abból, hogy nincs egy vezető ízjegy, mindenből éppen csak egy keveset adagol a kóstoláskor. Persze erre a kakaófajtára köztudottan jellemző, hogy nem egy túláradó aromabomba. Így ez nem is meglepő. Az általam korábban kóstolt Porcelana csoki kapcsán szintén hasonló megállapításra jutottam.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Szántó Tibor Fine Chocolates
30 g/ 850 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése