2014. augusztus 1., péntek

Rózsavölgyi Tejcsokoládé mandarinolajjal és pörkölt vaníliával

Egy grafikus és egy gépészmérnök keze munkáját dicséri minden egyes Rózsavölgyi Csokoládé. Csiszár Katalin és párja együtt vezeti az eredetileg kétszemélyes, de mára kibővült vállalkozást. Az itthoni kínálatból kézműves csokoládéik, bonbonjaik kiemelkednek, csak kevesen érnek a nyomukba. Ezt persze nemcsak a nemzetközi elismeréseik bizonyítják, hanem maguk a termékeik is. Íme egy jó példa erre!

A papírcsomagolást ékesítő motívumok elsőre talán kevésbé kivehetőnek tűnnek, de amint megnézzük közelebbről, feltűnik rajta a kakaófák és a köztük repkedő madarak, sőt még egy dél-amerikai őslakos alakja is. A dobozkát átkötő narancsszínű szalagon a műhely védjegyéül szolgáló kalap és persze a logó is látható a feliratok mellett. A mandarinolaj egyből felkeltette az érdeklődésemet, ahogy megláttam a leírását. A másik „adalékanyag”, a pörkölt vanília pedig csak továbbfokozta a kíváncsiságom.

Kibontva a csomagolást, szemet gyönyörködtető látvány tárult elém. Az egy dolog, hogy a műhely tábláinak formavilága a tökéletes kidolgozást sugallja, ennek a színe is megnyerő. Vöröses árnyalata a barnát oly egyedivé varázsolja, amit ritkán lát az ember 40 %-os tejcsokoládék esetében.

Az állaga olvadékony, kézben talán még nem is annyira, de szájban mindenképp. Illata nem tobzódik, inkább csak fokozatosan szabadul fel. Először a mandarinolaj árad szét belőle, majd egy karácsonyi fűszeres-édeskés illatfelhő lengi körül a letört falatot. A végén pedig következik a finom tejesség.

Ahogy a szájban a csokoládé kocka igyekszik betölteni a teret, úgy áramlik szét a mandarinolaj kellemes, szinte simogató zamata a szájüregben. A vanília apró szemcsék formájában fel-felvillan, amint szétmorzsolódik a fogak alatt. Az egész összhatás a tejcsokoládé lágyságával kiegészülve kap egy enyhe karamelles felhangot, amitől még édeskésebb a benyomás.

Hosszan megmaradnak az ízek, talán a tejesség az, ami a legeslegvégéig elkíséri a szájban a falatot. Kiváló ízkombináció. Édesszájúak számára páratlan élményt adhat ez a csoki. Számomra kicsit tömény az olaj és az édes ízek keltette érzet, de ez persze nem jelenti azt, hogy gondot okozna a csoki elfogyasztása, inkább csak annyit, hogy egyszerre sokat nem tudok megenni belőle (na, nem mintha ez lenne a cél). Egy lehelletnyi savas íz (esetleg egy kis mandarinhéj révén) talán kicsit „könnyedebbé” tenné a csokit. Így is azonban egy igazi nagyágyú, amely ténylegesen kiemelkedik a tejcsokik sokszor lenginkább egyszerűen csak édesen émelygős és jellegtelen világából.
 
Minősége:  kiemelkedő

Megvásárolható: jócsoki.hu (Ráday utcai Csokibolt)
1500 Ft/ 70 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése