2014. augusztus 17., vasárnap

Lovechock Goji Orange

Ez a nyár a „nyers” csokikról szól. Persze ez csak a véletlen műve. Ehhez a csokoládéhoz is úgy jutottam hozzá, hogy egy kedves ismerősöm Hamburgban járt (az általam egyébként nagyon kedvelt városban), s ajándékként adta nekem. Tehát nem tudatos, de mindenképp érdekes, hogy mostanság ilyen sok nyers csokival „találkozom”. Ez a kategória itthon még kevésbé elterjedt, de azért már páran kacérkodnak vele. Többször is elhangzott már az oldalon, hogy mit is jelent a csoki ilyen formájú „nyersessége”, de azért nem árt újra, meg újra tudatosítani magunkban, hogy milyen jó is az, ha úgy készülnek a csokoládék, hogy a bennük lévő kakaó hasznos összetevőit igyekeznek a készítők a lehető legjobban megőrizni.
Az amszterdami Lovechock cég neve és egyben egész marketing koncepciója (lásd: „Happiness inside”) arra épül, hogy szeretnék, ha a csokoládé valóban a boldogság forrása lenne fogyasztóik számára. Ezért hangsúlyozzák, hogy csokijaik pörköletlen kakaóbabok felhasználásával, alacsony feldolgozási hőmérsékleteken készülnek, ami által átmentik az örömforrásként szolgáló vegyületeket (pl. a triptofánt, az anandamidot vagy épp a feniletilamint) a csokoládékba.

Emellett fontos kiemelni azt is, hogy maga az alapanyag ecuadori Arriba ’Nacional’ kakaó, mégpedig organikus ültetvényekből. Termékeik laktóz-, glutén- és szójamentesek. Kókuszvirágcukorral (amely egy alacsony glikémiás indexű édesítő) készülnek és a természetesség jegyében a csomagolásuk is komposztálható anyagokból áll.

A hosszúkás formavilága is elüt kicsit az átlagtól, de, ami mindenképp ritkaság, az a csomagolás belsejében lévő kis szerencsekártya (amolyan szerencsesütis jelleggel elrejtett papírlap), amely jelen esetben arról szól, hogy „Én az erő és az életerő szelleme vagyok”. A fordítás talán kevésbé adja vissza, azt, amit ez a lapka sugároz, de arra mindenképp motívál, hogy az ember a következő csokit is megkóstolja már pusztán kíváncsiságból is, hogy vajon ugyanez lesz-e a rejtett üzenet abban is, vagy sem.

Ez a csoki a gojibogyó (ázsiai eredetű ún. superfood gyümölcs, ami tele van C-vitaminnal és ásványi anyagokkal) aszalt gyümölcsének és a narancsnak kombinációjával ízesített változat a Lovechock termékeknek.

Színe középmély barna, enyhe fedettséggel. A csokifelületén átvilágítanak kis darabkák, amikről először azt gondoltam, hogy narancsok, de aztán kiderült, hogy hajdinagolyócskák. Vagyis a csokialap nem csak a két fent említett összetevővel gazdagított, hanem még ezt és további alkotókat is tartalmaz, így lucuma port (a dél-amerikai gyümölcsből nyert egészségesnek tartott édesítőszer a peruiak körében igen kedvelt lucuma fagyi alapanyaga), fahéjat, narancsolajat és virágot, illetve tengeri sót.

Ezek alapján nemcsoda, ha illatába a narancs mellett még némi fűszeres jelleg is be-bevillan. Nem könnyű szétrágni, elég nehezen törik, az összetevői pedig harsányan ropognak a fogaim préselő hatása nyomán. Elsőként a narancsolaj fanyarkás íze jelenik meg benne. Aztán egy szintén savanykás, de már édesebb gyümölcsíz (ez lenne a goji) is feltűnik egy pillanatra-talán egy kis lekváros jelleg formájában. Utána jön a só és a hajdina kevésbé intenzív ízének keveréke. A végén pedig a fahéj az, ami hosszan megmarad. A csokoládé virágos, trópusi gyümölcsös jellege (lévén, hogy a Nacional erre peredsztinálná) kevésbé érvényesül, ami nem is csoda a sok más összetevő miatt.

Nem egy átlagos csoki, az biztos. Az viszont, hogy 81 %-os a kakaótartalma, sem színéből sem ízéből nem jön át. Egy erős „70-esnek” mondanám vakon. Kesernyéssége nem bántó, nem húzós. Vélhetően az összetevők jóarányú összeválogatása adja ezt a kellemes hatást. Ha kicsit kevésbé kemény lenne, könnyebben belopná magát a szívembe, de azért kétség nem fér hozzá, hogy jó csokoládé.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Hamburg
3 Euro / 40 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése