2012. január 30., hétfő

Rózsaszín valóság

A Pincefalvak Borklub (alias CsokiLaBorKlub) „Rózsaszín valóság” elnevezésű programjának keretében rosé, siller borok, illetve a Kadarka fajta került terítékre. Többféle stílus képviseltette ezen az estén magát. Kóstoltunk igazi könnyed, ropogós rosékat, testes, inkább silleres rosékat és rosés sillert is.

A kóstolt borok értékelése a következők szerint alakult:

Szekszárdi borvidék Bősz Adrián Kadarka 2010
Közepesen intenzív, rubinvörös szín. Likőrös, bonbonmeggyes, de most kicsit fáradt, tompa illatok (korábban is kóstoltuk, akkor szebb képet mutatott). Ízben a gyümölcsök dominálnak, szép savak, de valahogy nem eléggé karakteres. Utóízben sem bontakozik ki. Gyorsan elillan emléke a szánkból. 72 pont

Pécsi borvidék Szabó Zoltán Kadarka 2009
A rubin színt már-már barnás árnyalatok váltják fel. Itt is érződik az egyébként a fajtára jellemző likőrösség. Könnyed, fűszeres ízek, enyhén csípős, élénk savak és csokoládés lecsengés jellemzi. 76 pont

Kunsági borvidék Font Pincészet Kékfrankos Rosé 2010
Közepesen mély hagymahéj szín, zárkózott illatok jellemzik. Illatban, ízben szamócás-grapefruitos jelleg érezhető. A gyümölcsön túl kevés fűszeresség is megjelenik. Mindehhez a szénsav és a savak együttesen éles, fémes íze is kapcsolódik. Utóízben először üres, majd fanyarság jelentkezik. 75 pont

Balaton-felvidéki borvidék Pálffy Pince Kékfrankos-Cabernet sauvignon Rosé 2010
Ezt a bort aztán sikerült alaposan kiveséznünk. Már a korty elején megállapítottuk, hogy ez nem egy technológiai, hanem sokkal inkább egy kézműves bor. Az előzőnél mélyebb, de még mindig a hagymahéj szín uralkodik a megjelenésen. Diszkrét illatában szamóca, keksz, porosság (termőhely?) jön át. Ízben savhangsúlyos, de azért van test is, fűszer, vegetalitás-dohány!, kevés gyümölcs-leginkább fekete ribiszke. Lecsengése pedig tanninos. 77 pont

Balatonfüred-Csopaki borvidék Jásdi Pince Kékfrankos-Merlot Rosé 2010
Rózsaszín, erőteljesen fülledt illatú bor. Szellőztettük. Esélyt kapott. Nyílt, javult. „Tuttifruttisodott”. Ízben szénsav, alkohol, gyümölcsösség és rövidség jellemzi. 70 pont

Balatonfüred-Csopaki borvidék Koczor Pince Allegro (Kékfrankos-Merlot) Rosé 2010
Rózsa-rosés szín. Illata szappanos, szamócás, pacsulis (jó értelemben). Íze a vegetalitáson túl piros bogyósokat, szamócát, málnát rejt. Közepes testű, finom savszerkezetű, tipikus fogyasztói bor. Ügyesen elkészített rosé. 80 pont

Badacsonyi borvidék Szászi Pince Pinot noir Rosé 2010
Rosénál kevésbé használt kifejezés, de mi most mégis élünk vele: rezes színű. Egyszerűen jellemezve: a bor is egyszerű. Illatban, ízben szerény összképet mutat. Papír illat, szamóca. Vegetalitás, meggy, málna jön az ízből, de csak, ha erősen koncentrálunk rá. Savai nem kerekek. Még a lecsengése az, ami a legkellemesebb a fűszerességével. 71 pont

Villányi borvidék Mayer Róbert Rosé 2010
Rózsaszín narancsos reflexekkel. Illata tompa, visszafogott, kicsit talán mosóporos is. Ízben gyümölcsök dominálnak. Sajnos lecsengésében viszont érződik egy kis savanyú káposzta. Egyébként az általános vélemény róla: „jó kis rosé, egyszerű, iható”. 74 pont

Szekszárdi borvidék Tringa Pincészet Kékfrankos Rosé 2010
Színe mint egy jó silleré. Gyönyörű rubinvörös. Illat komplex, de először át kell magunkat hámozni a 13,5-es alkohol gerjesztette ködfátyolon. Utána jönnek a (meglepő) traubis, kellemes konyakmeggyes illatok. Ízben még szebb: brandy, sherry, test, alkoholédesség és szivar érződik. Kár érte, hogy kilóg az egyensúlyból az alkohol, egyébként klassz lenne. Mindazonáltal az est legmagasabb pontját érdemlő bora. 85 pont

Balatonfüred-Csopaki borvidék Figula Pincészet (Cabernet sauvignon) Rosé Válogatás 2009
Erősen hagymahéj színű. Illatban érdekesen karamelles, vaníliás, kicsit talán füstös is. Az alkoholja égető. Savai határozottak, utóíze kesernyés. Nem tipikus, talán kissé „túldimenzionált” rosé. 72 pont

Egri borvidék Tóth Ferenc Borászata Kadarka Siller 2007
Figyelem, most visszaugrottunk egy kicsit a múltba! Bronzos-narancssárga színű. Rendkívül komplex illatú: bodza-, hársvirág, méhviasz, likőrösség. Ízben is brandys, illetve meggyes. Még mindig savas (bár már kezdi elveszíteni a tartását), csersava is érződik, hosszan megmarad a szánkban. Többek véleménye, hogy az íz elmarad az illat nyújtotta élménytől. A valamikori teltség, töménység felsejlik benne időnként, de már nem a régi. Az évjárat és a bor kora teszi mindezt. Így is a harmadik legjobb bornak bizonyult. 78 pont

Mátrai borvidék Karner Gábor Szűcsi Kékfrankos Siller 2010
Tükrösen rubinvörös szín gránátos bemosódásokkal. Illata zavaróan animális. Pörgettük forgattuk, de csak nem akart kitisztulni a kép. Ízben fűszeresség, meglepő fásság, élénk savak érezhetők. Kár az illatért. 65 pont

A pontozás értékei az alábbi minőségi besorolásunkat tükrözik:
95-100 pont: Máshoz nem hasonlítható csúcsbor
90-94 pont: Kivételes bor, egyedi karakterrel
80-89 pont: Nagyon jó minőségű bor
70-79 pont: Átlagos minőségű, jól iható bor
60-69 pont: Átlag alatti, de még iható bor
50-59 pont: Jellegtelen, gyenge minőségű bor

Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy láthatóan a rosék minőségét is befolyásolja az évjárat (még, ha sokak szerint a rosé íze inkább csak a borászati technológián múlik is). A túl sok csapadék, a hűvös idő az aromák gazdagságából vesz vissza, a túl meleg időjárás, mint a 2009-es pedig az eltarthatóságot rövidíti meg lényegesen. Na, persze nem várjuk, hogy évekig tartsa magát ez a könnyed, gyorsfogyasztásra szánt bortípus, de tudjuk azért van olyan eset, amikor egy rosé akár két évesen is tud élményt nyújtani. Megfelelően érett, ámde még jó savszerkezettel bíró szőlőalapanyag kell hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése