2012. január 23., hétfő

CsokiLaBorKlub

2011. júniusában megalakult a Pincefalvak Borklub. Alig telt el fél év és máris nevet változtattunk. Mostantól CsokiLaBorKlub néven vagyunk elérhetőek. A Borklub létrejöttének célja anno az volt (és maradt is), hogy együtt, kvázi „szórakozva” tanuljunk borokról, fajtákról, termőhelyekről, technológiákról, stb.

A borkóstolók havonta, más-más témában kerülnek megrendezésre. Egy-egy kóstoló során körülbelül 10 bort mustrálunk és a 100 pontos bírálat alapján értékeljük őket. Az eredményeket és a véleményeket összesítem és a Csokilabor.blogspot.com oldalon közzéteszem.

Az első alkalommal végigmentünk a fehér, rosé, vörös és desszertborok bírálatán, szakkifejezésein, azért hogy onnantól kezdve a klubtagokkal „egy nyelvet beszéljünk”.

Ehelyütt azokat a borokat mutatom be, amelyek megfelelő, illetve annál magasabb kategóriájú besorolást kaptak a bírálat során. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy az itt közölt pontok, vélemények inkább a fogyasztói oldal, mintsem a szakma megítélését tükrözik. A kóstolón résztvevők többsége borkedvelő, de nem dolgozik a szakmában, így a bírálat eredménye abszolút szubjektív ítéleteken alapszik. Úgy gondolom viszont, hogy érdemes meghallgatni a fogyasztók véleményét is, hiszen sok esetben csak szakmai szemszögből vizsgáljuk a borokat, holott a vásárlók megítélése akár még jobban is tükrözheti a piac igényeit.

A borok értékelése a 100 pontos bírálat alapján történik, a legmagasabb és a legalacsonyabb értékek kizárásával, illetve a fennmaradó pontok átlagolásával. Bírálatunk során az egyes kategóriákat a következők szerint alakítottuk ki:
95-100 pont: Máshoz nem hasonlítható csúcsbor
90-94 pont: Kivételes bor, egyedi karakterrel
80-89 pont: Nagyon jó minőségű bor
70-79 pont: Átlagos minőségű, jól iható bor
60-69 pont: Átlag alatti, de még iható bor
50-59 pont: Jellegtelen, gyenge minőségű bor
Most pedig lássuk az első együttkóstolásunk eredményét, illetve a rövid szöveges értékelést a borokról!

Egri borvidék Don Simon Pincészet-Pinot blanc (évjáratot nem tudunk)
Mély szalmasárga színű. Illatában, ízében zöldalma és mandula érezhető. Közepesen telt, savai, intenzitása is közepesnek mondhatók. Utóízében finom ásványosság jelenik meg. A bor hátránya talán az volt, hogy ezt a fajtát ismerték legkevésbé a fogyasztók. 78 pont

Balatonfüred-Csopaki borvidék Koczor Pincészet Szürkebarát 2008
Halvány szalmasárga színű. Illatában kevés vanília, citrusok érződnek. Ízében mindez kiegészül édeskés, krémes (seprőntartás?), a végén ásványos ízekkel. Utóíze kissé szárító és enyhe fémes érzet is jellemzi. Az egyensúlya a savak irányába tolódik. 77 pont

Balatonfüred-Csopaki borvidék Szent Donát Pincészet Csopaki rizling 2009
A közepesen mély, szalmasárga színbe aranyos reflexek is be-bevillanak már. Illatában befőttes gumi (egyesek szerint ez a terroirból jön), vajasság érződik. Savszerkezete kiváló, de sajnos a teste úgy tűnik nem elég hozzá. A fajtából adódó kesernyésségen túli szárító hatás is érvényesül utóízében. 77 pont

Pécsi borvidék Planina Borház Mohácsi rosé 2010
Közepesen mély, narancsos-rózsaszínes szín. Mind a Kékfrankos, mind a Néro fajták jegyeit hordozza. Ez az előbbi fajta szamócásságában, az utóbbi muskotályosságában nyilvánul meg. Amihez még egy kis tuttifrutti is társul. Friss, ropogós savak, behízelgő utóíz jellemezik. Igazi „fogyasztóbarát” rosé. 74 pont

Szekszárdi borvidék Tüske Pince Siller 2010
Rubin színe kezd a gránátos irányba hajlani. Illatban a Merlot gyümölcsössége (meggy) párosul némi vegetalitással és kellemes méhviaszos jelleggel. Ízben finom savak, „krémes” fenolosság, fűszeres (Kadarka?) ízek jellemzik. Lecsengése kicsit rövidebb, mint ahogy vártuk. 78 pont

Villányi borvidék Mayer Róbert Portugieser 2009
Mély rubin szín. Fajtajellegesen bőrös illatok (ez sokaknál kiütötte a biztosítékot, pedig sokszor van jelen e fajta borában) kiegészülve meggyel, kis porossággal. Élénk savak, finom csersav, kávés lecsengés jellemzik. 82 pont

Egri borvidék Tóth és Tóth Pince Merlot 2007
Közepes mély gránátba hajló szín. Illata rendkívül komplex: cédrus, érett fekete bogyós gyümölcsök, likőrösség van jelen. Íze meggyre emlékeztet. Még mindig élénk, de kerek savai harmóniát alkotnak bársonyos csersavaival és a testével. Csak a fránya alkohol, az, ami kilóg belőle (ez különösen a szárazpróbában domináns). Kár érte, mert egyébként mindenkinek nagyon tetszett az ízvilága! 81 pont

Pécsi borvidék Planina Borház Prím Cuvée 2008
A Cabernet házasítás mély rubin színnel tárul elénk. Karakterisztikájában vegetális, fűszeres, fekete ribizlis illatú, ízű. A fűszerpaprika jelen esetben talán túl sok is. A teste közepes, savai határozottak, de nem bántóak, a csersavai fajtajellegesen alakulnak. Az alkohol valahogy nincs összhangban az előbbiekkel. A bor szépségét csokoládés lecsengése adja. Amolyan útkeresésnek tűnik ez a bor. Jó a nyomvonal, csak még ki kell egyenesíteni! 80 pont

Zalai borvidék Vinum Veress Késői szüretelésű Szürkebarát 2006
Ez a bor osztotta meg legjobban a társaságot. Egészen szélsőséges pontok születtek. Mély arany szín. A késői jelleg abszolút dominál illat, ízjegyeiben. Tüzes, testes, birsalmás, aszalt kajszis jegyek vonulnak végig orrunkban, szánkban. Utóíze szappanos. A bort negatívan megítélők vélekedése szerint a legnagyobb gond vele, hogy élénk savai még ugyan egyben tartják, de már tompul, fárad, amit a magas cukor még jobban hangsúlyoz (volt akinek pont emiatt tetszett). Tény, hiányzik belőle a fineszes elegancia. Nem érdemes tartogatni! Mindennek ellenére viszonylag magas pontot kapott, amivel kicsit talán nosztalgikusan a korábbi értékeit méltányoltuk. 80 pont

Kezdetnek nem is rossz ez a sor. A továbbiakban már viszont tematikus kóstolóink lesznek, amikor egy-egy bortípus, vagy szőlőfajta képviselői mérhetik össze tudásukat. Várjuk a folytatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése