2012. január 10., kedd

Buborékok a borban

December, akkor pezsgő. Mi lehetne más a broklubunk e havi témája? A két ünnep között sebtében megtartott kóstolónkon hazánk szénsavas borainak szélesebb körben is kapható választékából szemezgettünk. Kisebb-nagyobb pincészetek termékei közül is válogattunk.

Törley Pezsgőpincészet Gála Sec
Tankpezsgő. Enyhén zöldes, de inkább szalmasárga szín, gyöngyözése visszafogott, viszont nem elhaló. Illata diszkrét, de finoman szőlővirágos, kicsit tán muskotályos is. Ízében zöldalmás, gyümölcsös, utóízében pedig kesernyés. Nem a testével hódít, hanem inkább az édeskés ízeivel. Szerencsére azért a sava nem hagyja, hogy nagyon szirupos legyen. Összességében megállapítottuk, hogy ez a pezsgő itatja magát. Nagy meglepetés fogadta, amikor felfedtük a „kilétét”. Ízlett a kóstolóknak. Nem kiemelkedő, de a maga kategóriájában egy kifejezetten jó pezsgő. 76 pont

Royalsekt Arany sárfehér száraz pezsgő
Védett eredetű borból készült pezsgő. Furcsán aranysárga („mintha már öregedne”, véltük megállapítani). Illata, ahogy egyesek fogalmaztak „rusztikus”. Kevésbé diplomatikusan, oxidált.  Csak úgy cikáznak a szénsav-buborékok. Megkóstolva szinte berobban a szánkba a sok szénsav miatt. Savai igen intenzívek, de a fajtától nem is várunk lágyságot. A cukortartalma még így is érződik. Kevésbé aromás és csípős, likőrös ízeivel sem hagy mély nyomot bennünk. Vékony és rövid. Nagy csalódás volt tőlünk, utólag megtudva, hogy miről is van szó többet vártunk volna. 68 pont

Royalsekt Bio Chardonnay Extra Dry
Szalmasárga szín aranyos reflexekkel. Gyöngyözése intenzív. Illata likőrös, szinte pacsulis. A sherrykre jellemző illatok keverednek pörkölt magvas-azon belül is inkább mogyorós jegyekkel. Ízben mindehhez a fajta zöldalmássága, plusz málnaszörpösség és kesernyés lecsengés társul. Az előzővel ellentétben azonban ebben érzünk a cukron kívüli, másból eredő testességet és hosszúságot is. 74 pont

Légli Ottó Riesling Sec 2009
Évjáratos, hagyományos technológiával készült pezsgő. Zöldes-szalma szín. Visszafogott, de szép gyöngyözés a pohárban. Szájban az érzet olyan, mintha sok apró szénsav-buborék mardosna a nyelvünkbe. A savak szinte marnak. A szénsav rájuk is erősít. A likőrösség szerencsére nem érződik rajta. Inkább kellemesen virágos az illata. Íze mandulás. Nem eléggé testes. 77 pont

Szigeti Pezsgőpincészet Zöld veltelini Brut
Hagyományos technológiával készült. Szalmasárga színű. Vágtázó buborékokkal bemutatkozó pezsgő. Illata befülledt, de szerencsére kiszellőzik. Ennek ellenére nem sok mindent tud megmutatni magából. Illata diszkréten fehérborsos, íze citrusos, keserűmandulás. A savak adják a hosszúságát. Se élesztősség, se krémesség nem jellemzi. Kár érte! 69 pont

Francois President Rosé Brut 2007
Hagyományos technológiával készült. Színe hagymás-lazacos rózsaszín. Gyöngyözése megnyerő. Illata tiszta, szamóca, barack. Ez volt az első pezsgő, ami hosszasabb vitára, beszélgetésre ösztönözte a csapatot. Eddig csak tettük a dolgunkat: kóstoltunk és kóstoltunk. Ennél megálltunk egy pillanatra. Ízében is a gyümölcsösség dominál, de kevésbé intenzíven. Talán itt már kicsit sok a szénsav. Több finesz és elegancia talán mindenkit meggyőzött volna. Így a mai este második helyezettje lett. 82 pont

Gere Pincészet Frici Gyöngyöző rosé bor 2010
Egy kis malőr történt a kóstolási sorban, de azért így is próbáltuk helyén kezelni a következő borokat. Nagyon halvány rózsaszín. Gyöngyözés alig látszik (nem is kell több). Illata ribiszkeleveles, egyszerre gyümölcsös és vegetális. Magas savak jellemzik és szúr a szénsav. A gyümölcsösség halványabb formában jelentkezik a szájban, de azért kellemes. A dobogó harmadik fokára azért így is eljutott ma. 78 pont

Frittmann Pincészet Frisecco Rosé
Újabb gyöngyöző bor a palettán. A Kékfrankosból készült „frizzante” szép lazacszínben pompázik. Alig-alig gyöngyözik a pohárban, de cserébe tetszetős glicerin-gyűrűket hagy maga után. Illatában van valami furcsán műanyagos-gumis (talán kén?)-ezen nem tudtuk magunkat túltenni. Szerencsére azért egy kis gyümölcsösséget is mutatott. Eper, likőrösség, édeskés illatok, ízek jellemzik. Szénsava talán a legfinomabb az eddigiekből. Testes, lecsengése kesernyés. Kár az illatokért, pedig egyébként többre is vihette volna. 77 pont

Francois President Nyerspezsgő 2007
Hagyományos technológiával, likőrözés nélkül készült évjáratos pezsgő. Világos szalmasárga szín. Szépen gyöngyözik a pohárban. Illata komplex: süteményes, grapefruitos, kenyérhéjas. Íze gyümölcsös, minerális. Finomak a buborékok. Telt, hosszú és krémes. Kerek savak és jó tartás jellemzi. A képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára ez a szénsavas bor állhatott ezen az estén. Ahogy egyik kóstolónk megjegyezte: „Grönisz Szmissz” (aki ott volt, tudja mit jelent ez pontosan). 83 pont

A bírálat az alábbi pontrendszerben zajlott:
95-100 pont: Máshoz nem hasonlítható csúcsbor
90-94 pont: Kivételes bor, egyedi karakterrel
80-89 pont: Nagyon jó minőségű bor
70-79 pont: Átlagos minőségű, jól iható bor
60-69 pont: Átlag alatti, de még iható bor
50-59 pont: Jellegtelen, gyenge minőségű bor

A megszokott módon visszafogott pontozás jellemezte a társaságot. Nem voltak túl nagy szélsőségek, de valahogy ezek a szénsavas borok nem is mutattak olyan nagy kilengést. Átlagosak voltak. Az előzetes várakozásainkat talán alul is múlták kicsit.

A sokféleség nem mindig jó. Igazán teljes összképet a hazai pezsgőkről akkor tudnánk mutatni, ha az egyes készítési módokat és cukortartalom szerinti kategóriákat külön-külön bírálnánk. Akkor még nem is beszéltünk az érlelés ideje szerinti besorolásról. Sajnos mindez nem fér bele egy estébe.

Ami viszont tény, hogy nem érdemes egy tankpezsgőt összehasonlítani egy nyerspezsgővel. A nyerspezsgő után még egyszer visszakóstoltuk a Gála pezsgőt. Ég és föld, mintha valami desszertbort fogyasztanánk, annyira kijött az édessége.

Meglepő, de talán érthető a fenti eredmény, ami ismét igazolta a Törley Pezsgőpincészet (és akkor most maradjunk az anyacégnél) szakmai múltját és fokozott jelenlétét a hazai piacon. Hangsúlyoznánk, hogy ez a kóstoló a fogyasztói oldal véleményét abszolút tükrözi.

Nagy izgalommal várjuk a külföldi borokról szóló kóstolóinkat, hiszen akkor meglátjuk, hogy mit tudnak a francia, olasz, spanyol pezsgők is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése