2016. december 2., péntek

Curioso fehércsokik

Ahogy azt már megszokhattuk eddigi sorozatunkban, ma is egy párost fogunk bemutatni a Curioso műhelytől. A manufaktúráról bővebb információ a CsokiLaBor oldalunkon található. Most inkább rá is térnénk a lényegre, mert egy újabb izgalmas összehasonlítgatás előtt állunk.
Vegyük ugyanazt a fehércsokoládé alapot! Gondoljuk át, hogy mi illene hozzá! Bizony a fehércsokik általában arról „híresek”, hogy nagyon édesek. Így biztosan kell hozzájuk valami olyan összetevő, amely picit feledteti, vagy legalábbis csökkenti a nagyon magas édességérzetet. A Curiosonál is ez lehetett az alapkoncepció, amikor megálmodták ezeket a csokoládékat. S milyen helyes volt az elgondolás!

A mai első táblánk tőlük mindjárt egy ezüst érmet nyert csokoládé (az International Chocolate Award kelet-európai versenyén). Ez pedig a Fehércsokoládé biocitromolajjal. Külcsín és belbecs tekintetében ez a csokoládé is hozza a Curiosotól eddig megismert letisztultságot, szépséget. Fényes, sima felületű, krémfehér színű a tábla. Illata finoman citrusos. Abszolút megnyerő! Ízében a fehércsoki édessége ugyan eléggé határozott, de szerencsére a citromolaj elég hamar a helyébe lép, mielőtt még besokallnánk a csokitól. A csöppnyi savassága nagyon kellemessé teszi a táblát. Még egy kis reszelt citromhéjat el tudnánk képzelni hozzá, de így is egész jól eltaláltak az arányok. A fehércsokiban megjelenik egy kis sürített tejes érzés, ami szerencsére csak egy pillanatig villan be, így összességében nagyon jól eltaláltnak mondanánk ezt az elképzelést.

A második csokoládénk ezúttal a Fehércsokoládé aszalt meggyel és fahéjjal. A csomagolás tekintetében ennek a megjelenése, színvilága tetszetősebb számunkra, mint az előzőé. Maga a tábla hasonló az előzőhöz fényében, küllemében. Azt leszámítva, hogy ennek a színe a fahéjtól inkább egy puha, melegséget árasztó barnás árnyalatot képvisel. Jól olvadó kockáját a kézbe véve először a fahéj illata lengi be orrunkat. Majd megérkezik a csokoládé vaníliás-tejes illata is.

Ennél a táblánál a savasságot az aszalt meggy hívatott fenntartani, de azzal, hogy egészben került a csokiba, csak helyenként érződik a kellemes kiegyensúlyozó hatása. Talán jobb lett volna apróbb darabokban, de az egész felületre juttatni belőle. A fahéj a fehércsokoládékhoz mindig nyerő választás. Vegetalitása klasszul kiegészíti azt. Általa válik igazán hosszú lecsengésűvé a csokoládé.

A mi értékelésünk alapján az utóbbi egy árnyalattal ugyan, de azért mégis kissé elmarad a biocitromolajos verzióhoz képest, de kit tudja, hogy kinek melyik jön be igazán, az a biztos, ha mindkettőt megkóstoljuk, abból bajunk nem lehet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése