2016. december 20., kedd

Belyzium 83 %-os Low ferm étcsokoládé

Belyzium világába egyszer biztosan ellátogatok (ígéretesek a workshopjaik), addig viszont lelkesen kóstolgatom a csokijaikat. Miért olyan különleges ez a berlini manufaktúra? Egyrészt, mert tree-to-bar csokoládékat készítenek (ezzel egyedüliek Európában), azaz a saját ültetvényük termését dolgozzák fel csokoládévá. Másrészt, mert egy különleges, kevésbé ismert termőhelyről Dél-Belize-ből származnak hibrid- és biokakaóbabjaik. Criollo illetve Trinitario kakaók kereszteződéséből jött létre az a kakaófajta, amivel dolgoznak. Végül pedig izgalmas a feldolgozási technikájuk is. A babok erjesztését kontrollált, alacsony hőmérsékleten végzik (a „Low ferm” kifejezés is erre utal). A pörkölést szintén visszafogott hőfokon hajtják végre annak érdekében, hogy minél több aromát őrizzenek meg magából az értékes kakaóbabból.

A csomagolás puritánsága már-már túl szerénynek is mondható, de nekem tetszik a rajta látható felezett kakaóhüvely rajzolata. Ugyanez jelenik meg a táblán a kakaófa különleges, törékeny kis virágának mintájával. A tábla kifejezetten tetszetős, bár színe inkább matt, mint fényes. Tapintva azonban hihetetlenül selymes. Roppanása is inkább tompább, pedig szép vékony tábla. Kézben olvadékonyabb, mint szájban.

Illata, nos az elképesztően intenzív és sokrétű. (A csomagolás belsejében van egy rövid leírást tartalmazó kis betétlap, amelyet bevittem a szobámba, ahol írtam a cikket. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy egy erőteljes gyümölcsös-kakaós-vegetális-dohányos, picit kávés illatot érzek. Rájöttem, hogy a csomagolásból rég kivett papírból árad ez, amely órákig tovább hordozta a tábla illatát!!!) Akárhányszor szagolgatom, mindig más és más. Érződik benne az erjedésből visszamaradt savassága, a gyümölcsök, a földesség, egy kis fás-herbás illat, méhviasz, pipadohány és még sorolhatnám hosszasan, mi minden jut róla eszembe. Figyelem, csupán kakaómassza, kakaóvaj és biocukor alkotja, semmi más és mégis milyen gazdag!

Ízében a csersavak kevésbé jelennek meg (talán inkább csak a lecsengésében, mintegy kis szárító hatást adva a falatnak). Szemcsés az érzete, de nem durván (ez a kíméletes feldolgozásból és nem a hibákból adódik, ja és nincs ugye benne lecitin sem). Inkább mondanám homogénnek az állagát.

Savassága igen markáns. Ennek oka is a visszafogott fermentálásban és az enyhébb pörkölésben keresendő. S persze az is igaz, hogy a cukorral csínján bántak. Mindezt tették annak érdekében, hogy maga a kakaó érvényesülhessen, s nem az adalékanyagok. Zamatok tekintetében ugyanazok villanak be, mint, amiket az előbbiekben felsoroltam. Kiegészülve egy fűszeres (szinte mézeskalácsos) felhanggal és lecsengésében konyakmeggyes-rumos aromákkal. Nagyon hosszú!

Wow, ez a csoki mindent tud, amit egy egyedi kakaóból készült, kíméletesen feldolgozott csokitól elvárnánk. A savassága nagyon meghatározó, de mindenképpen különleges az ezerarcúsága, amivel ez a csoki kitűnik az átlagcsokik közül.

Minősége: kiemelkedő

Megvásárolható: EndorFine
50 g/ 1990 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése