2016. november 29., kedd

Lovechock nyerscsokoládék

Lovechock terméket eddig csak egyszer régen kóstoltam, így örömmel tettem eleget az EndorFine Csokoládébolt felkérésének, hogy látogassam meg őket és egyúttal kóstoljam végig ennek a holland manufaktúrának a különleges „nyerscsokijait”, amelyeket itthon csak náluk találhatunk meg.
A boldogság forrását a Lovechocknál nemcsak kutatják, hanem igyekeznek is a fogyasztóik elé tárni. Számukra a csokoládé nem csupán az édesség élvezetéről, hanem a kakaóbabban rejlő értékes összetevők minél nagyobb arányú átviteléről is szól. Vagyis pörköletlen kakaóbabjaik és azok kíméletes feldolgozása révén őrzik meg a kakaó egészségünkre jótékony hatású vegyületeit (teobromin, feniletilamin, flavonoidok, stb.), amik ténylegesen elősegíthetik, hogy jobb közérzetünk legyen. A kakaóbabok Ecuadorból, organikus gazdálkodású farmokról származnak.

Ha kézbe vesszük a Lovechock csokikat már az „ökobarát” csomagolás látványa is örömmel tölt el bennünket, a külsőre letisztult, csupán néhány információt hordozó, újrahasznosítható papírral bíró csokoládédobozkákat kibontva, belül egy színes „álomvilág” tárulkozik fel előttünk, mintegy jelezve, hogy bizony itt egy különleges élményben lesz része a kedves kóstolónak. A következő pillanatban pedig feltűnik az is, hogy egy kis kísérő cédulát rejtettek készítők a csoki mellé. Ez a napi útravalónk része lehet (feltéve, ha naponta eszünk ezekből a csokikból pár falatot, ami egyébként szervezetünk számára abszolút kívánatos lenne!).

Lássuk is most már, hogy mit tudnak az előbbiekben felsoroltakon kívül ezek a csokoládék! Elöljáróban annyit az alábbi háromról, hogy mindegyikük 81 %-os, de megkóstolva korántsem érződik ez rajtuk. Nem kesernyések, nem szárítanak!

Elsőként pár szóban az Organic Raw Chocolate Maulbeere-Vanille: a glutén, tej-, finomított cukormentes, vegán csokoládé érdekessége, hogy a fő ízesítőkön, az aszalt faepren és a Bourbon vanílián kívül még jópár dolgot tartalmaz. Édesítésére a kókusz(virág) nektárt használták. Mellette pedig a quinoa, lucuma por, cayenne-bors és tengeri só is felsorakozik. (Csak így zárójelben jegyzem meg, hogy a csokiban talált mottó: Minél többet adok, annál többet kapok volt.) Valóban sokat adnak ezzel a csokival a készítők, akár külön-külön is regélhetnék az összetevők hasznosságáról, de most igyekszem nem el térni a tárgytól, amely szívemnek oly kedves, vagyis magától a csokoládétól!

Színe mélybarna, fedett, de egy nyers csokitól nem is várhatjuk, hogy csillogó fénye legyen. Tompán törik, morzsás is kicsit. Illata melegséget áraszt, édes fűszerekkel, a vanília lágyságával, némi kakaó aromával és nem utolsó sorban a faeper finom gyümölcsösségével. Ízében a kakaóbab talán jobban érvényre jut, de a (saját érzetre frissen kicsomagolt) vaníliarúd intenzitása azért mérvadó. A gyümölcs már alig-alig van jelen, helyette egy furcsa csípősség (az összetevőket megtudván, ez már nem is volt oly meglepő) bontakozik ki a falat végén. Szemcsés és kemény az állaga, de ugye itt a konsírozás és a temperálás más módon értelmezendő. A feldolgozás célja, nem a lágy selymesség a nyerscsokiknál, hanem a komplex beltartalom.

Jó csokoládé, sőt még azt is mondanám rá, hogy rafinált ezzel a kis csípősséggel, de talán kicsit elmaradt az íze az illattól.

Organic Raw Chocolate Ananas Inkabeere: az összetevők és a készítés paraméterei tekintetében hasonló az előzőhöz, leszámítva, hogy ebben nincs faeper, cayenne-bors és quinoa, de van helyette aszalt ananász, inkabogyó (physalis, avagy földi cseresznye) és mangó. Állagát, színét, felületét nem jellemzem külön, mert az előbbivel szinte azonos, talán annyi különbséggel, hogy az állaga kicsit lágyabb. Illatában a kakaóbab virágos-édeskés karaktere jobban érződik ennél a csokinál, mint az előzőnél. Íze gazdagabb, a gyümölcsök egyszerre és felváltva is megjelennek. Folyton változik, hogy mi bukkan elő belőle. Az inkabogyó savanykás jellege nagyon jól passzol a vaníliás-fahéjas érzethez, ami adódik a kakaóbabokból és az összetevőkből is. Az édességet az „inkák aranya”, a perui lucuma por juharszirupos íze továbbfokozza, így válik egységessé, behízelgővé a csoki, hagyva, hogy lelkünk igazán szárnyaljon az ízek birodalmában, ahogy e csoki csomagolásának kis üzenete is sugallja felénk.

Végül, de nem utolsósorban következzen az Organic Raw Chocolate Kirsch-Chili! Alkotókra szedve az előbbiekhez hasonló kakaómassza, kakaóvaj, Bourbon vanília, kókusz(virág) nektár, lucuma por, tengeri só tartalma mellett ennél a csokinál a cayenne-bors nagyobb dózisban került adagolásra, aszalt cseresznyével. Továbbá fahéj, kakaóbabtöret, mazsola is gazdagítja a csokoládét. (Ahogy ezt a felsorolást írom, bevillant a Zotter-koncepció, hiszen náluk is lehet olyan csokikkal találkozni bőven, amelyek sok-sok összetevőt tartalmaznak a különleges ízélmények, ízharmóniák kialakítása céljából, érdekes a hasonlóság.)

A három tábla közül kétségkívül ez a legintenzívebb illatú. Sok minden jut róla eszembe, a karácsonyi fűszerkeverékek, a tonkabab, a vanília és egy kis dohány. Szerencsére a gyümölcsösség is tetten érhető benne, így megelőzve a fűszeresség túláradó sokaságát. Törve egy darabkát azt látom, hogy más az állaga. A mazsola is segíthet abban, hogy nem érzem olyan „durván” szemcsésnek, mint az előzőeket. Íze sokrétű, a gyümölcsök és a fűszerek játéka továbbgyűrűzik a szájban is, az aromák után. Hosszú lecsengésű, kellemesen melenget az utóízben a chili (bár nem szeretem csokiban, de ez jól eltalált, arányos). A csoki üzenete ez volt:” Otthon érzem magam belsőm fényében”. Csokira fordítva nekem ez annyit jelentett, megelégedéssel tölt el e kockák elfogyasztása.

A három csokoládé közül talán az első picit elmarad a második kettőtől, s, ha összetettségét nézem a Kirsch-Chili volt számomra a leggazdagabb, leghosszabb, de az inkabogyós is eléggé tartalmas volt. Döntsön a kettő között a hangulatunk, hogy épp melyiket választjuk!

Ezzel persze a Lovechock élmények korántsem értek véget, hamarosan jön a folytatás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése