2016. november 16., szerda

Curioso étcsokoládék

Ígéretemhez híven, ezúttal is egy érdekes párost mutatok be a Curioso műhelytől. Ahogy az előző cikkben már említettem, a manufaktúránál még nincsenek kitaposott útvonalak, de máris vannak figyelemreméltó tábláik.

Egy izgalmas alapanyagra esett a készítők választása a következő étcsokoládéikban. Haitiból származó nemes Criollo és Trinitario kakaóbabok felhasználásával született meg maga a csokoládé. Haiti kakaójára általában jellemzők az édes fűszerek, az intenzív kakaós jegyek és a relatíve magas savak. Meglátjuk, hogy ezekből mely karakterek köszönnek vissza az alábbi táblákban.

Curioso Haiti 65 %-os étcsokoládé kakaóbabtörettel: elsőként ezt választottam kóstolásra, mert a másik csokoládéban olyan intenzív fűszer van, ami mellett talán kevésbé érvényesül maga a csokoládé.

Kibontva az ízléses csomagolást, egy fényes, selymes, nagyon mutatós tábla kerül a szemem elé. Na, de nem is ez tetszik benne igazán, hanem a gyönyörű vörösesbarna színe! Roppanása inkább tompának mondható, pedig szép vékony a tábla.

Illatában egymást érik a különböző aromák dohány, faforgács, méhviasz és némi savasság is érezhető rajta. Egyszerre jut érvényre benne a kakaóbabtöret és maga a csokoládé. Ízben a savasság már kevésbé érződik, a cukor kicsit elfedi. A csersavak is csak finoman tudnak beleszólni az ízekbe. A méhviasz mellett kevés bőrösség és gyümölcsösség villan be, de aztán ezek gyorsan átadják helyüket a kakaó pörkölési jegyeinek.

Állagát tekintve ez a csoki közepesen olvadékony, közepesen lágy, nem fedi be a szájat. Kevésbé fajsúlyos, de nem is vártam el tőle, hogy az legyen.

Amit kerestem, az viszont benne van, valóban intenzíven kakaós, édeskés, ahogy az elvárható az alapanyagtól. Eléggé összetett, aromák és zamatok tekintetében is. Az illat alapján várt savasság azonban nem jelent meg benne, pedig jól állt volna neki egy picivel több, hogy ellensúlyozza az édeskés érzetet. Az viszont elég sokat elárul róla, hogy az első kocka után pillanatok alatt tűnt el a második is, majd egy egész sor a táblából, ízlett, no!

Curioso Haiti 65 %-os kakukkfüves étcsokoládé: az International Chocolate Award kelet-európai versenyén ezüst érmet nyert tábla vélhetően igen megosztó lesz a fogyasztók körében. Aki szereti a kakukkfüvet, annál „beüt”, aki viszont nem, azt inkább kiüti, mert bizony nagyon kakukkfüves. Na, de ne szaladjunk ennyire előre!

Megjelenésében, állagában természetesen nem tér el az előzőtől, illetve csupán a hátoldalán, ahol az előbbinél a kakaóbabtöret, ennél pedig a finomra morzsolt fűszer az, ami látható, egy érdekes zöldes árnyalatot adva a felületnek. Illetve nyilván az még a különbség, hogy míg a kakaóbab kellemesen roppanós, addig a kakukkfű legfeljebb egy kis szemcsés hatást gyakorol a rágás során, de persze ez nem róható fel hibaként, ilyen és kész.

Illatában az általam igencsak kedvelt méhviasz próbál feltűnősködni ennél a csokinál is, de bizony a kakukkfű egy szempillantás alatt maga mögé utasítja.

Ízében szintén a fűszer a meghatározó, de nem kell tőle megijedni, mert azért hagy teret a csokoládé finom kakaós karakterének is. Sőt, a frissesség erejével hatóan savasabb az összbenyomás ebben a táblában, mint az előzőben. Ráadásul a gyógynövényes kesernyésség is megjelenik a kakukkfű révén.

Nos, ez a csokoládé kuriózum a javából! Nagyon szívesen elmajszolok belőle egy, esetleg két kockát, de azért őszinte leszek, a fűszer intenzitása oly mértékű benne, hogy gyorsan telíti az embert, így újra és újra "rá kell járni". Arra viszont kiváló, hogy a téli hónapokban erősítse a szervezetünket, mind a kakaó jótékony antioxidáns hatása révén, mind pedig a kakukkfű fertőtlenítő, immunrendszer-erősítő hatása által. A napi pár kockát bizonyára meghálálja testünk-lelkünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése