2014. szeptember 2., kedd

Fabric Santo Domingo fügével és fenyőmaggal

A Fabric Csokoládéműhelytől már kóstoltunk Santo Domingo csokoládét, akkor a datolya és a kardamom kiváló társnak bizonyult ehhez a karakteres, kicsit talán földes-olivás jegyekkel is jellemezhető önállóan is rendkívül karakteres csokoládéhoz. Most egy szintén határozott ízvilágú kombinációval ismerkedtünk meg a manufaktúra palettájáról.

A külső-belső megjelenés ízlésessége nem is kérdés az eddigiek alapján. A tábla fénye szintén makulátlan. Színe mélybarna, a 70 %-os kakaótartalomnak megfelelő. Töréskor ezúttal csak rövid, halk hangot hallat.

Illata olajos, pörkölt magvas, fűszeres, de nem intenzív. Olvadékonysága közepesnek mondható. Ízében a fenyőmagvak markásan megjelennek, felerősítik a csoki zsíros érzetét és a kesernyésségét is. A füge azonban éppen időben belépve élét veszi a csoki és a fenyőmag keltette keserű ízhatásnak. Az aszalt füge édessége nagyon jól passzol ehhez a csokihoz, amiben néha-néha egy kis mézesség is felvillan. A fügét, ha elkülönítjük a fenyőmagtól és úgy harapunk a csokiba, akkor egy kellemes dohányos-füstös pillanatot is ad az íz közepén az összhatásnak.

A lecsengésben is hosszan érzehető a füge kellemes jó értelembe vett tömény íze. Persze a fenyőmag határozottsága révén szintén érvényre jut a finisben. A kesernyésség és az éppen csak érezhető savasság, valamint a robosztus ízvilág miatt ezt a csokit az étcsokikedvelőknek ajánljuk inkább. Nem az a fajta csemege, amiből az ember egyszerre sokat elmajszolgat. Apránként kell fogyasztani, akárcsak egy érlelt Syrah-t, amely hasonlóan karakán alkat, mint ez a finomság. Szívesen ki is próbálnám őket együtt...

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Fabric Csokoládé
85 g/ 1380 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése