2014. szeptember 10., szerda

Ombar Dark

A székesfehérvári Rieni Biobolt jóvoltából lehetőségem van végigkóstolni az Ombar csokik palettáját. Korábbi írásaimban már meséltem a csokiműhelyről, így most rögtön rá is térek a csokoládéra.

A „Dark” jelen esetben 72 %-os kakaótartalmat jelent. A szakemberek szerint nagyjából ez az érték az, amelyen érdemes a natúrcsokoládékat kóstolgatni és adott esetben akár egy termőhelykóstolón elemezgetni az alapanyagokból (értsd: kakaóbabokból) adódó különbségeket.

Az Ombar csokoládék ecuadori kakaóbabok felhasználásával készülnek, így ebben az esetben, főként, hogy nyerscsokoládéről van szó, egy intenzív fűszeresség és erdei gyümölcsök várhatók majd az aromáktól. Meglátjuk...

Előtte azonban érdemes a csomagolásra is vetni egy pillantást. Mélybarna színe utal a beltartalomra. Valóban elég mély, barna szín jellemzi a csokoládét. Nem olvadékony, sem kézben, sem majszolgatás közben. Tompán roppan a kis zömök tábla. Illata egyszerre fűszeres, herbás, édes és savas. Ízében, ahogy leharapunk egy darabot belőle szintén a savakat érezzük először, aztán a kesernyésséget, majd egy kis mentát, fahéjat. Gyümölcsössége csak nyomokban érződik.

Lecsengése közepesen hosszú, igazán étcsokis, kissé kesernyés. Ez már nem a nassolnivaló kategória, inkább az „elrágcsálok egy-két kockát belőle, mert egészséges az étcsoki”-típus. És ez olyannyira igaz, hogy ebben is található élőkultúra, ami az emésztést és szervezetünk immunrendszerének fenntartását segíti. Tehát nagyon is jó dolgot teszünk, amikor ezt a csokit választjuk, nem csak ízlelőbimbóinknak, hanem bélbolyhainknak egyaránt.

Ha kicsit lágyabb lenne és kevésbé kesernyés, akkor biztosan jobban belopta volna magát a szívembe, de így is ajánlom azoknak, akik a karakteres étcsokoládékat szeretik.

Minősége: jó (+)

Megvásárolható: Rieni Biobolt
740 Ft/ 35 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése