2013. szeptember 30., hétfő

Fabric Madagaszkári csokoládé pirított barna rizzsel

Igen, egy újabb gyönyörűség a Fabric Csokiműhelytől! A kövirózsás, papírszalaggal átkötött csomagoláson csupán a manufaktúra és a csokoládé megnevezése látható. Semmi flinc-flanc, semmi figyelemfelkeltő és egyben felesleges szöveg. Jobb is, hogy nincs, ami megzavarja a látványban gyönyörködő (leendő) vásárlót. Természetesen a hasznos és lényeges információk azért a hátoldalon megtalálhatók az érdeklődők számára.

Madagaszkár az egyik kedvenc csokoládétermőhelyem. Aromákban nagyon gazdag csokikat adnak az ott termett kakaóbabok: a citrusoktól, a pörkölt magvas ízeken át, a cédrus, a mazsola, stb. -mind-mind megjelenhetnek benne. Jól lehet társítani a különböző ízesítőkhöz, de azért érdemes figyelni a vezető ízjegyeire. Ezek alapján a pirított barna rizs jó ötletnek tűnik...meglátjuk. 

Ahogy kibontom a csokit, nyílik a kövirózsa. Pozsgás levelén túl, a csokitáblán ugyanis a kövirózsa jellegzetes virága is kidomborodik a tábla felszínéből. Megint csak azt mondhatom, hogy nagyon profi a design. 

Fénye, sima tapintása és mintázata is azt az eleganciát sugározza, amit a külsőben tapasztaltunk. Tapogatom-tapogatom (bár nem kéne). Szerencsére a 70 %-os kakaótartalomnak megfelelően nem nagyon olvadékony.

Illatában a pirított rizs aromái összefonódnak és szinte eggyé válnak a kakaóbaboktól eredeztethető pörkölési és tölgyfás jegyekkel. Elegancia, tartás és kitartás jellemzi az illatokat.

Török egy darabkát a csokiból. Szinte harsányan roppan. Öröm ezt hallgatni! Kóstolom. Az első másodperc a csokié, aztán felerősödnek a pörkölési ízek, egy pillanatig el is bizonytalanodok. Erőteljes íz (nehez)ül nyelvemre. Hirtelen az az érzésem támad, sok ez nekem. A „finom” pufirizses csokikhoz szokott (gyermekkorom kedvenc importcsokijai között sokszor volt rizses csoki is) ízérzékelőim nem nagyon tudják hova tenni, amit most éreznek. Na, jó török egy újabb darabot, s ezúttal lassabban majszolom el. Hagyom, hogy tovább olvadozzon fogaim között a csoki. Akkor végre jön az „aha-érzés”. Azt hiszem, most sikerült megértenem ezt a csokit. Persze ehhez az is kellett, hogy felfedezzem a már említett gyerekkori élményeket benne, még, ha csak egy pillanatra is.

Az biztos, hogy időt kell rá szánni. Amikor besimul a pirított rizs a csoki finom ízébe, amikor karöltve jelennek meg egymás mellett, kifejezetten kellemes lesz az összhatás. Bársonyos cseranyagaival a kakaótartalom nagyon jól aláfesti a rizs ilyen formában talán kissé markáns ízeit. A rizs picit füstös zamatai a csokit nekem dohányossá teszik (s ezt igazán szeretem!). Izgalmas, ahogy átalakul a csoki ízvilága a rizs hatására. Egy-egy gondolat erejéig még natúr pattogatott kukoricát is felfedezni véltem benne, ami megint csak elég különös. Savassága nem annyira érződik, cseranyagai finomak-szinte bársonyosak. Hosszú, jó lecsengésű.

Jó „anyag”, csak hagyni kell, hogy ezt bizonyítsa is!

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Fabric Csokoládé
80 g/ ??? Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése