2013. szeptember 23., hétfő

Zaabär Chocolate noir Citronelle

A belga Zaabär manufaktúra egy viszonylag új „jelenség” a csokoládépiacon, 2007-ben alapította François-Jean Decarpentrie. Igényesség, szépérzék és a minőség iránti elhivatottság egyaránt jellemzi a műhely termékeit, amelyek igen széles palettán mozognak: készítenek különböző nápolyikat, pralinékat, területszelektált és izgalmasan ízesített csokoládékat is.

A „Duo”-sorozat ázsiai és dél-amerikai fűszerekkel gazdagított csokijai közül elsőként a „citromfüves”-t választottam.

Ez a citromfű azonban nem az Ajakosok növénycsaládjából származó, nálunk elterjedten használt és jól ismert Melissa officinalis, hanem a Cympopogon citratus, azaz a citronella, (angolul lemongrass innen a keveredés) amely inkább fűféle, mint a „mi” citromfűvünk. A csokoládé teljes neve Chocolat noir Citronelle du Sri Lanka. Tehát olyan citronellával készült, amely Ázsiából, egész pontosan Srí Lankából származik.

A Duo név pedig a dupla táblára utal. Ebben az esetben ugyanis 2 dobozban és két teljesen aromazáró, vákuumcsomagolásban két 35 grammos tábla várja, hogy az igazán gurmék elfogyasszák.

A megjelenés kicsit cirádás, de ízléses (olyan akár egy esküvői meghívó), praktikus és egyben profizmusról árulkodó.

Ha felnyitjuk az aromazáró tasakot, a csokoládé fényes, közepesen mély színe (56 % kakaótartalomnak megfelelő) és rajta a „Z-márkajelzés” kifejezetten tetszetős. Hozzáteszem, helyenként a felületén olyan nyomok látszanak, amelyek a vákuumozás miatt a csomagolóanyag csokoládéhoz tapadására utalnak. Ez kevésbé mutat jól.

Tompán roppan, egyenletes törésvonallal. Illata keleti fűszereket, dohányt, zöld teát és természetesen citrusos illóolajakat idéző. 

Kevésbé olvadékony a csoki. Íze kicsit savas, finoman kesernyés. Eleinte a csokoládé kellemes kakaóssága érződik, majd a falat rágcsálása közben egyre több citronella darabkát rágunk szét, amivel párhuzamosan felszabadulnak a citromos-éteres zamatok. Lágy ízek veszik körbe nyelvünket, szájpadlásunkat. Kicsit még tapadós is a citronellától a csoki, de mondjuk ez nem annyira zavaró. Íze közepesen hosszú és természetesen a legvégéig citrusos.

Íze kevésbé tűnik gazdagnak, mint illata, mégis nagyon kellemes csokoládé, csak ajánlani tudom!

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Endorfine Csokoládébolt
2x35 g/ 1390 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése