2013. július 31., szerda

Poco Dolce Olive Oil

„Enyhén édes”, azaz Poco Dolce ennek a san francisco-i csokoládémanufaktúrának a frappáns neve és egyben filozófiája is. Céljuk olyan termékek létrehozása -legyen szó süteményekről, vagy csokoládékról- amelyek alapanyagai magas minőséget képviselnek és ízvilágukban az összetevők természetes zamatai érvényesülnek. Csak annyi cukrot használnak, ami minimálisan szükséges, mert semmi esetre sem szeretnék, hogy eluralkodjon az ízek felett.

Ez a „bittersweet”, azaz magas kakaótartalmú (a pontos értéket nem tűntetik fel, ez a kategória az amerikai FDA-Food and Drug Administration- szerint legalább 35 % kakaótartalmat jelent). Valahol 60 % körül mozog ez esetben, de ez csak tipp. 

Amerikai csokihoz viszonylag ritkán jut az ember, ezt is Vikinek köszönhetően kóstoltuk meg, akárcsak a Recchiuti-t.

Szép, egyszerű csomagolása, papírdoboza és belső fóliája a puritánságról tanuskodik. Alig roppannak kockái, de felülete sima és fényes. Középmély barna színű. Illata finoman olivás. Ez nem is csoda, hiszen kaliforniai olivaolajjal készült. A kakaó aromái csak lassan szabadulnak fel. 

Ahogy elmajszolunk egy kockát, a kakaós jegyek (kellemesen földes) mellett újra érződik az olivaolaj és a lecsengésben pedig finom sósság. Az oliva mellett még ún. Grey Sea Salt is került ebbe a táblába (kellett egy kis idő, hogy ezt értelmezzük, de éles logikával kikövetkeztettük, hogy nem szürketengeri sóról, hanem szürke tengeri sóról van itt szó). Franciaország tengerpartjainál, kézzel termelik ki ezt a gasztronómiában nagyrabecsült, finomítatlan, így ásványi anyagokban gazdag sóféleséget.

A csoki állaga kitűnő, kellően jól olvad, nem nehézkes, nem édes, nem túl kesernyés, igaz nem is túl hosszú. A lecsengésben a só mellett egy pici savanykásságot és dohányos-füstös érzetet is felfedzetünk.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Poco Dolce
50 g/ 6,5 $

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése