2013. június 30., vasárnap

Vivani Zartbitter Ganznuss

A német Vivani cég biocsokoládéi már szép számmal (összesen mintegy húszféle található a boltokban) vannak jelen a polcokon, a fehércsokoládéktól az étcsokoládékig. Ebből a sorból most egy olyan étcsokoládét kóstoltam, amely pörkölt egészmogyorókat (20 %) tartalmaz. Az 55 %-os étcsokoládé minden összetevője ökológiai gazdálkodásból, Dél-Amerikából (a kakaóbab Ecuadorból) származik, a kakaótól a cukron át a vaníliáig. (Egy érdekes összetevője is van a csokinak, ez pedig a ghí vaj, amely nem más, mint a finomított, tisztított vaj.) 

A Vivani csokijai már számos biotermékeket összehasonlító versenyen nyertek díjakat. Az én tapasztalataim eddig azt mutatták, hogy a nagyüzemi technológia (érdemes ezen a videón megnézni, hogy készülnek a csokijaik, mérnöki percizitással az biztos) kicsit rányomja azért a bélyegét ezekre a csokikra. Ettől függetlenül mindig kíváncsian várom az újabb és újabb „bioáldozatokat”.

A csomagoláson a mogyoróvirágra utaló rajz, a színes vonalak figyelemfelkeltőek és egyediséget sugároznak. Kibontva a csokit sima, fényes, szépen mintázott, mélybarna csokoládékockák jelennek meg a kóstoló előtt. Kézben kicsit olvadékony. Tompán roppan. 

Illata édeskés szirupos. Érződik a pörkölt mogyoró és némi karamelles jelleg. A mogyoró amellett, hogy nagyon finom (az egyike a kedvenc olajos magvaimnak-mondjuk én szinte mindenféle olajos magvat szeretek...), a szervezetünkre is jótékony. Vitamin-, telítetlen zsírsavai és magas réztartalma révén segíti a zsíranyagcserét, megelőzi a szívinfarktust, serkenti a bélműködést. Mellesleg a kakaó réztartalma is magas, így az egészmogyorós étcsokoládé kifejezetten kedvező a szívnek, a csontoknak és az izmoknak. Mindennek tudatában még nagyobb elánnal majszoltam el az első kockákat.

Szájban kevésbé olvadékony. A csokoládé kicsit savas. A mogyoró pedig furcsa módon inkább „száraz” érzetet kelt, mintsem olajosságot. Az összhatás viszont kifejezetten jó. A mogyoró édeskés íze jól kiegészíti a csokoládé kesernyésségét. Szerencsére ezutóbbi nem túl intenzív.

Összességében közepes intenzitás, közepes hosszúság, egyszerűség jellemzi ezt a csokit. Ennek ellenére nekem eddig ez ízlett a legjobban a Vivani-palettáról. Szerencsés kombináció az étcsoki és a mogyoró.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Drogerie Markt
100 g/ kb. 700 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése