2013. június 23., vasárnap

Recchiuti Bittersweet

A Recchiuti név az Egyesült Államokban már fogalom a csokoládé-ágazatban. Itthon talán még kevésbé ismert ez a csokoládéműhely. Én Szeleczky-Takács Viktóriának (Fabric Manufaktura) köszönhetően ismerkedtem meg a San Francisco-ban meghatározó cukrászat csokijaival.

A philadelphiai születésű Michael Recchiuti 1987-ben kezdett el kísérletezgetni San Francisco-ban. Személyében igazi ösztönös, kézműves csokoládékészítőről beszélhetünk. Tíz évnyi munka és tapasztalás-tanulás után hozta létre feleségével saját cukrászatát. A csokoládékon kívül készítenek bonbonokat, gyümölcszseléket, drazsékat, brownie-kat, stb.

A csokoládék alapanyagául szolgáló couverture-csokoládékat tömb formájában vásárolják, de nem egy az egyben használják fel, hanem céljaiknak megfelelően házasítják a Valrhona, a Scharffen Berger és a Guittard alapanyagokat.

A csokoládé csomagolásán nem szerepel ugyan pontosan, hogy hány százalék a kakaótartalma, de a Bittersweet kategória egyértelműsíti, hogy magas kakaótartalmú étcsokoládéról van szó. Az USÁ-ban ez általában legalább 50 %-ot jelent.

A csomagolás szürke és fekete színei, a név dombornyomott ezüst felirata nem túl kirívó, mondhatni egyszerű, letisztult, kicsit talán inkább férfias ebynomást keltő. Az előlapon felnyitható papírdoboz belsejében egy bíztatás olvasható, amely részben azoknak szól, akik nem ismerik a kézműves étcsokoládékat, részben pedig azoknak, akik ismerik és szeretnék tovább szélesíteni eddigi tapasztalataikat. E szerint a csokoládé mindenkinek tud újat mutatni.

A belső fóliát kibontva, a tábla érdekes elrendezésű kockái, feliratai, mintái láthatók. Közepesen mély barna szín, sima felület, fényesség mutatkozik meg rajta. Jól roppan.

Illata picit füstös, fás, mélyen kakaós, közepesen intenzív. Ízében kevés sav, fémes íz, pörkölt magvas, vegetális jelleg érezhető. Igazi étcsokoládés karakterű, de nem túlzottan kesernyés ízek és hosszú lecsengés jellemzi.

Minősége: nagyon jó

Megvásárolható: Recchiuti
85 g/ 7,50 $

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése