2013. június 28., péntek

Stühmer Diabetikus Mogyorós tejcsokoládé

Az egri Stühmer Kft. többféle diabetikus csokoládét készít, pl. narancsost, mogyorókrémest. A jelenlegi kóstoló tárgya egy olyan tejcsokoládé, ami 12 % mogyoró hozzáadásával készült, kakaótartalma 34 %. Az édesítőszer maltitol. A diabetikus termékek esetében olyan édesítőket kell használni, amelyek nem Ilyenek a xilit, az eritritol, a szorbitol, a tagatóz, a stevia és az előbbiekben említett maltitol. 

A xilit, vagy más néven nyírfacukor (korábban ebből nyerték, ma már kukoricarostból is származik) számos jótékony hatással bír, pl. a fogszuvasodás ellen jó, de Candida esetén is fogyasztható, mivel a gomba ezt nem hasznosítja. 

Az eritritol olyan édesítőszer, amely nincs hatással az inzulintermelésre, glikémiás indexe (amely röviden nem más, mint az élelmiszerek vércukoremelő képessége) 0-nak tekinthető és a xilit-hez hasonló jótékony tulajdonságokkal bír.

A szorbitol is kedvező a cukorbetegek számára, mivel viszonylag lassan bomlik le a szervezetben, alacsony energiatartalmú. Oda kell azonban figyelni a fogyasztására, mert nagy mennyiségben akár hashajtó hatású is lehet.

A tagatóz, amely egy tejcukorból kivont édesítő, szintén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, de ennek nagyobb mennyiségű fogyasztása is okozhat bélproblémákat.

A stevia a jázminpakóca (Stevia rebaudiniana) leveléből készül. Kivonatai többszázszor édesebbek, mint a répacukor. Rendkívül egészséges, amellett, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják, gombaölő, gyulladáscsökkentő is.

Az ebben a csokiban lévő kukoricából nyert maltitol ugyan kisebb energiatartalmú, mint a répacukor, de azért nem a legjobb cukorbetegek számára, mert anyagcseréjéhez inzulinra van szükség. További információkat a cukorhelyettesítőkről itt talál.

Nehéz finom diabetikus csokoládékat találni. Bár a növekvő igény miatt egyre többen készítenek ilyen csokoládékat, mégis ezek többségére jellemző, hogy maga a csokoládéalapanyag kevésbé jó. Kíváncsian vártam, hogy milyen lesz ez a csokoládé.

A csomagolása nekem kicsit kaotikusnak tűnik, nem azért, mert sok az információ, hanem inkább a sokféle szín és a különböző logók miatt. A doboz kinyitása, a csokoládé fóliájának kibontása viszont praktikus.

A csokoládé felülete sima, de matt. Illata kicsit füstös és pörkölt magvas (ez persze a mogyoródarabkák miatt nem meglepő). Kézben nagyon olvadékony. Tompán, egyenletes felszínnel törik, nem szemcsés, nem morzsás.

Szájban kevésbé tűnik olvadékonynak, mint amit a kézben tapasztaltak alapján vártam volna. Íze picit fás, füstös, édes. A mogyoródarabkák finomak. Közepesen hosszú. Lecsengése karamelles. Nem rossz, de nem is különleges, inkább egyszerűnek mondanám ezt a csokit.

Minősége: jó

Megvásárolható: Stühmer Kft.
100 g/ 760 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése