2013. június 29., szombat

Harrer Mexico

Mexikóból származó csokoládékat nem kóstolhat az ember minden nap. Viszonylag ritka a hazai piacon. Sokáig azt gondolták, hogy innen származik a kakaófa, mára kiderült, hogy inkább Peru és környéke tekinthető az őshazájának. Annyi azonban biztos, hogy Mexikó területén az elsők között indult el a kakaótermesztés.

Nemcsak a mexikói történelemben, hanem a gasztronómiájukban is jelentős a kakaóbabok szerepe. Egyes ételeikhez csokoládét is felhasználnak. Így készül például a mole negro mártás, amely a fűszereken túl a főzés legvégén hozzáadott csokoládét tartalmaz.

A mexikói csokik ritkaságának oka részben az, hogy az elmúlt években az öregedő és a moníliás betegségekkel küszködő ültetvények termése lényegesen lecsökkent, részben pedig az, hogy erre az országra jellemző, hogy a hazai termés nagy részét helyben elfogyasztják és relative csak keveset exportálnak. 

A tradícionális mexikói csoki igencsak markáns, mivel nem adnak hozzá cukrot, nem konsírozzák, nem távolítják el a babok felületén lévő vékony hártyát, egészben őrlik meg a babokat hozzá.

Ez a 66 %-os csoki már a „korszerű” eljárásokkal készült. Enyhén rezesbarna, közepesen mélyszínű. Sima, de nem a legfényesebb felületű. Kézben meglepően olvadékony. Szájban viszont kevésbé. Tompán roppan, egyenletes, nem morzsás törésvonallal.

Illata kakaós, fűszeres (fahéjas talán). Ízében szintén fűszerek és a kakaó van jelen, dohányossággal. Érdekes, hogy a szájban (nem tudom máshogy megfogalmazni) mennyire selymes. Nem tapad fel, nem ragad, nem áll össze, hanem szépen, bár nem túl gyorsan olvad el, jóleső érzést hagyva maga mögött. Nem túlzottan karakteres, nem is intenzív. Amolyan sallangmentes csokis csokiízű. A kesernyésség és a szárítás ugyanakkor egyáltalán nem jellemzi. Mondhatnánk e tekintetben „mild”-kategória. A cukor sem dominál, annál inkább a savasság. Szerencsére azonban ez sem túlharsogó, de azért, aki nem szereti a savas csokit, annak már lehet, hogy sok belőle. 

Lecsengése közepesen hosszú, finoman fás érzettel. Étcsokikedvelőknek kifejezetten ajánlanám.

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Harrer Chocolat
50 g/ 990 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése