2013. május 16., csütörtök

FG Kézműves Csokoládé Opera Lait


Az FG Csokoládé Műhelytől már számos csokoládét kóstoltunk. Tejcsokoládét viszont elég keveset. Most az Opera sorozat elefántcsontparti termőhelyről származó 40 %-os tejcsokoládéval ismerkedünk meg. Ezt a csokit is többen kóstoltuk, bár ezúttal nem a családi körös versenyben, hanem a baráti körös színpadon kellett helyt állnia.

A kartondoboz csomagolás puritánsága az emberben a természetközeliséget juttatja eszébe. A hátoldalon lévő információk már több mindent elárulnak a csokiról, de egyelőre a jellemzésből csak annyit idézünk, hogy „ezerízű” csokoládé ígéretének beteljesülését várjuk áhitattal.

Ahogy az aromazáró fóliát kibontjuk, intenzív tejillatta lengi körül orrunkat. Nem akármilyen, hanem házi, melegtej aromája. Ezután kezünkbe vesszük a csokit. Apró csíkocskákra törjük szét és osztjuk el, mint a mannát.

Sima, bár ezúttal nem selymes tapintású felülete nem ragadós, és nem is olvadékony. Jól kiállja az első próbát. Igazi őzbarna színe, szép, egyenletes törésvonala szintén szembeötlő. Újra megszagoljuk, illata most már inkább fűszeres, mintsem tejes. Édeskés jegyek, így a vanília, a szegfűszeg szelidíti meg az előbbi intenzív tejességet és olvad bele a tej lágy ölelésébe. Izgalmas, valóban gazdag aromavilág tárul fel benne.

A szájban sem olvad el túl hamar. Kicsit unszolni kell, hogy bontakozzon ki bátrabban. Aztán egyszer csak megjön a csoki és csak ennyi hagyja el szánkat: „Hu, de jó.” 

Nyitásként beköszön a karamell, az édesség, aztán egy csepp sav, egy csepp alkoholban oldott parfüm, majd megint a karamell akar érvényre jutni. Egy leheletnyi füst is bevillan, de amilyen hirtelen jön, olyan gyorsan távozik is. A leírás szerint fahéj, szegfűszeg, szegfűbors a vezető ízjegy, kiegészülve a korianderrel és zárásként ibolya, vaníliavirág jelenik meg benne.

A fűszerek és a virágok számunkra az aromák feltáródásának középső szakaszában egy buja parfüm formájában öltöttek testet.

Az utolsó pillanatokban úgy éreztük ismétetelten a karamell került előtérbe. Lecsengése hosszú és finom.

Valóban gazdagság jellemzi ezt a csokit, de nem lehengerlő, hanem inkább mértéktartó. Számunkra a tanulság az volt e csoki kapcsán, hogy így is lehet egy édes tejcsoki szerethető, nem kell aromákhoz nyúlni, ha el akarjuk fogadtatni a fogyasztóval a csokoládénkat.

Minősége:  nagyon jó (+)

Megvásárolható: FG Kézműves Csokoládé
100 g/ 1690 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése