2013. április 16., kedd

Szántó Tibor Venezuela Maracaibo Furmint


Teljes nevén Venezuela Maracaibo Classificado Nib 65 % „Furmint”. Vesézzük csak ki, hogy mit is jelent mindez!

Venezuela a világ egyik legnagyobb kakaótermelő országa -volt. Ma már Elefántcsontpart, Ghána és Indonézia rúg csak labdába, ha a legnagyobb termelőkről van szó. Az viszont még ma is megállja a helyét, hogy ebben az országban terem a világ egyik (ha, nem a leges-) legjobb kakaója. Az ország észak-nyugati csücskében lévő Maracaibo-tó környékén különösen jó minőségű kakaóbabok teremnek. A Classificado pedig annyit tesz, hogy önállóan elismert, elfogadott és kiemelt termőhely.

A csokoládé alapanyaga Criollo kakaóbabokból készült. Mitöbb, Tibor még egy kis kakaóbabtörettel is gazdagította. Ha még ez sem lenne elég, ráadásképpen a kakaóbab töretet Pelle Furmint pálinkával is „beitatta”. Igazán izgalmasan hangzik ez az összeállítás...

A Szántó-csokik csomagolását már oly sokszor méltattam (konszolidált, ízléses, recycling, stb.), hogy most rögtön rátérnék a lényegre.

A csoki. A lényeg. Szép fényes, sima felület, enyhén vöröses barna, középmély szín, bőségesen megszórt hátoldal és tetszetős roppanás jellemzi, egyenletes törésvonallal.

Illata a színén szagolgatva méhviaszos-mazsolás, a töretes hátoldalán pedig inkább a pörkölési jegyek érezhetők, napraforgómag, tölgyfa, illetve pici piros ribiszkés savanykásság.

A szájban először nehezen akar felolvadni, majd fokozatosan adja át magát a csoki az ízlelőbimbóknak. Érdekes, hogy az illatban általam érzett kis savanykásság, most kevésbé jellemző. A csoki magában -töret nélkül- fás kissé, de jó értelemben. A babtörettel lágyulnak az ízei. Érződik a töreten a pálinka is, de valószínűleg, ha nem tudnám, hogy abban volt áztatva, akkor nem ismerném fel, csak max. annyit éreznék, hogy finom ez a kakaóbab. Nagyon!

A viszonylag magas kakaótartalom és a töret ellenére sem kesernyés az összhatás. A cseranyagokat maximum, a legvégén érezni, amikor egy kis szárító hatás érvényesül, de szerencsére ez is minimális. Jól pörköltek a kakaóbabok, amik a töret alapanyagául szolgáltak.

Újra és újra megkóstolom a csokit, mert olyan összetett, hogy hol ezt, hol azt érzek benne. Amikor másodjára harapok belőle, akkor egy konyakmeggyes vonal adja a vezető ízt. Sajnos a mai konyakmeggyek sokszor köszönő viszonyban sincsenek az igazi kellemes, gyümölcsös étcsokis változattal. Tehát én most a jó ízű, finom bonbonra gondolok!

A lecsengése hosszan megmarad. Újra visszatér egy nagyon kellemes savanykásság és nekem a legvégén még búcsúzóul visszaköszön a pálinka is egy jó szivar társaságában. A töret a csokival nagyon bejött!

Minősége: kiemelkedő

Megvásárolható: Szántó Tibor Fine Chocolates
65 g/ 1450 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése