2013. április 29., hétfő

Original Beans Cru Virunga


Az Original Beans elnevezés arra utal, hogy a csokoládé készítői szeretnék visszaadni a természetben előforduló kakaófákon termett babok ízvilágát, vagyis a lehető legkevésbé avatkoznak bele a termesztés során a kakaófák életébe.  

A korábbi Original Beans csoki, amit kóstoltunk egy igazi ritkaság volt a bolíviai Beni régióból, szenzációs ízekkel. így esett ismételten a választásom e márka újabb különlegességére.

A Virunga Nemzeti Park Kongó keleti részén található. Innen származnak a kakaóbabok, amikből ezt a csokit készítették. Az összetevők feliratai szerint organikus eredetű a kakaómassza, a kakaóvaj és a dél-afrikai nádcukor is, amit felhasználtak hozzá. Láthatjuk, mást nem is tartalmaz.

A csokoládét a „Great Taste Award” minősítő rendszer arany, a Csokoládé Akadémia pedig ezüst éremmel díjazta. Ezek után kíváncsian várom, hogy mit tud ez a csokoládé. A csomagolása elég sok mindent. Többek között az az érdekessége, hogy komposztálásra is alkalmas, mert 100 % fából és lebomló anyagból készült. Emellett kiderül, hogy minden egyes táblával egy újabb esőerdei fa telepítését támogatjuk a hegyi gorillák élőhelyein, vagyis ezáltal az állatok fennmaradását is segítjük. Az Original Beans adatai szerint mindössze 800 példányuk él a Virunga Nemzeti Parkban. Céljuk ezzel a kezdeményezéssel az állatok megmentése.

A csomagolás még elárulja azt is, hogy 20 órán át konsírozták. Ez nem túl hosszú idő, de annál azért több, hogy „nyers”csokiról beszéljünk.

A belső fóliát kibontva a csokoládé nagyon intenzíven érezteti aromáit. Leginkább dohány és füst árad belőle. Ahogy kihúzom a táblát, megjelennek előttem a csokoládé napocskás kockái és fényes felülete. Szinte árad belőle a melegség, annak ellenére is, hogy nagyon mély barna színű. Barna és nem fekete, a 70 %-os kakaótartalomnak maximálisan megfelelő színű. 

Selymes tapintású, jól roppanó, egyenletesen törhető. Meglepően olvadékony (igaz az idő is kellően meleg most már a csokikóstoláshoz).

A szájban kellemesen, jól olvad. Az íze, huú, az aztán markáns. Egyszerre földes és mézes. Kevés gyümölcsös savasság és csersav jellemzi. Szinte érzem a számban a föld, az avar ízét. A csoki krémessége által ezek az igazán karakteres aromák a végén egy nagyon finom összbenyomást és hosszú finist eredményeznek. 

Minősége: kiemelkedő

Megvásárolható: Csokoládénet
70 g/ 1450 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése