2013. április 21., vasárnap

Fabric Santo Domingo datolyával és kardamommal


Íme a Fabric manufaktúra legújabb kombinációja. Santo Domingo, azaz Dominika fővárosa a „szülőhelye” azoknak a kakaóbabszemeknek, amelyek csokoládéba öntve különleges ízeket eredményeznek az istenek eledelének. Fűszer és bogyósok, föld és olajbogyó, méz és mazsola, kajszi és trópusi gyümölcsök. Ezekkel az aromákkal szokás illetni a Santo Domingo-ból származó csokoládékat.

Ha ez nem lenne elég, akkor kóstoljuk meg ezt a táblát! A datolyapálma aszalt gyümölcsének és az Indiában „A fűszerek királynőjeként” emlegetett, nálunk kevésbé elterjedt kardamom ízjegyei veszik fel a versenyt a fent említett aromákkal. Kíváncsian várom, hogy végülis mi kerül ki győztesen a küzdelemből.
Annyit még tudhatunk elöljáróban, hogy a Fabric saját, közkedvelt és tényleg nagyon finom kardamom-datolya bonbonjának reinkarnációja ez a csoki. A lecke tehát fel van adva, legalább azt a szintet kell hoznia a csokinak is.

Egyszerű, mély barna színű csomagolással indítunk. Kibontva, megjelenik szemünk előtt a „szokásos” szépséges tábla. Megjelenése azt hiszem már nem is érdemel külön említést, hiszen sokszor dícsértem a csipkelenyomatot, amit Viktória, a készítő használ. A 70 %-os csoki színe, akárcsak a csomagolása, csak még barnább. Felülete az aprócska datolyadarabkák és őrölt kardamom morzsáknak köszönhetően nem egyenletes. Roppanása viszont zene füleimnek.

Illata egyértelműen kardamomos. Illatban az a nyertes. A szájban kellemesen olvad szét. A csokoládé mézességével indul az összhatás, majd a datolya édeskés íze teszi ezt az élményt még hangsúlyosabbá. Aztán jön egy csepp lime és fűszeresség (talán szegfűszeg) a csokiból. Majd a közepén-végén a mindent elsöprő kámforos-éteres zamatú kardamom. A csokoládé kesernyéje kellemes, jóleső érzést kelt és egyáltalán nem zavaró. Savai is csak alig-alig, inkább csak a leheletnyi citrusosság formájában érződnek.

Érdekes ez a csoki, én csak „négyégtájnak” hívom magamban, észak és dél, hűvösség (citrusos érzetek) és melegség (bársonyos cseranyagok), keleti fűszeresség és nyugati gondolkodás (modern, bátor és kreativ ízházasítás) jellemzi.

Utolsó benyomásként azt mondhatjuk, hogy hosszan megmarad a kardamom a szájban. Egészen felfrissül tőle az ember. Nem vagyok datolya-rajongó, annál inkább kardamom-szerető ember, mégis most úgy érzem egy kicsit én több datolyát és kevesebb kardamomot csempésztem volna a csokiba. Nagyon jó, amikor a datolya ízei összefonódnak a csokoládé édeskés jegyeivel. A kardamom is kellemes, sőt kifejezetten kiemeli a csoki citrusosságát, de, ha picit később jelenne meg a szájban, akkor lenne talán igazán tökéletes a harmónia.

Ettől függetlenül szívesen ropogtatom el darabkáit, sőt, ha marad belőle, akkor egy kardamom-fan barátommal is megosztom majd. Én „csak” szimplán szeretem ezt a csokit, ő tudom, hogy imádni fogja.

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Fabric Csokoládé
85 g / 1450 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése