2014. október 19., vasárnap

Letícia Cuvée a palackban

Hazánk számtalan jeles borászattal büszkélkedhet. Sok-sok borstílus, borfajta van jelen a piacon. Minden borásznak megvan a sajátos elképzelése arról, hogy egy adott bortípust hogyan kell, érdemes elkészíteni. Nehéz azonban eligazodni az egyes stílusok, felfogások között. Mindenki az egyediség elérésére törekszik. Ki így, ki úgy készíti például a Kadarkát. Roséként, sillerként, vörösborként, netalán fehérként. Ez csak egy példa a sok közül, de ebből is jól látszik, hogy más és más karakterű bort lehet akár egy adott szőlőfajtából is kihozni.

Épp ezért gondoltunk arra, hogy az egyéniségek bemutatására egy újfajta sorozatot indítunk. A célunk, hogy az egyes borászatok új termékeit, vagy a régi, de új évjáratú, vagy épp azokat a borait mutassuk be, amelyek az eddigiektől eltérő felfogásban készültek.

Kezdjük is mindjárt ezzel a vörösborral!

Fekete Borpince Letícia Cuvée 2009 (14 v/v %)


A borászat bemutatása: Fekete Mihály, a Fekete Borpince tulajdonosa a családi hagyományokat követve kezdett el borokat készíteni. A pincészet a 90-es évek elejétől családi vállalkozás lett. Mostanra a szekszárdi Iván-völgyben található présház körzetében megvásárolt területekkel együtt közel 9 hektárra nőtt a birtok mérete, az éves kibocsátás pedig 50.000 palack körül alakul. Jelenleg az erjesztő, tároló és palackozó pince összterülete meghaladja a 800 m2-t, a tároló kapacitás 700 hl. Az ültetvények az Iván-völgyben, Kerék-hegyen, Decsi-hegyen és a Nagy Mihály-völgyben találhatók. A vörös- és fehér szőlőt termő területek aránya 85-15%.

Letícia Cuvée bemutatása (a pincészet ajánlása): A bor ászokhordóban 1 évig érlelt Cabernet sauvignon, Cabernet franc és Merlot borok nagyjából azonos arányú házasítása. Neve a család legidősebb unokájára utal. A bort fogyaszthatjuk önállóan vagy akár a hozzá hangolt Kakas Manufaktúra bonbonja társaságában is. A kézműves desszert Java-szigeti alapanyagból készült 39%-os kakaótartalmú tejcsokoládé, feketeszedres-szilvás krémmel töltve.

Amiben más, mint az eddigiek: Korábban a pincénél hasonló házasítás csak 2006-ban készült, akkor még Misztérium cuvée néven.

Ahogy tetszik (a mi ajánlásunk): Mély rubinvörös színe tetszetős és, az is, ahogy a pohár falán csordogál lefelé. Illata közepesen intenzív, de gazdag. A fahordó finoman, integráltan jelenik meg -kevéske vanília, kakaó formájában- a gyümölcsök között. Ízében nagyon meggyes-likőrös. Savai kellemesek, nem tunyultak el az évek során. Csersavai bársonyosak, simogatóak. Közepes test, melengető alkohol jellemzi, ami a végén talán kicsit intenzívebb is a többi alkotónál. A lecsengésében emellett még pici füstösség, meggymag és csokoládé (ez utóbbiak különösen tetszettek) is felsejlik.

A mai szürke, borongós időben kifejezetten jól esik kortyolgatni belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése