2014. október 17., péntek

Olaszok a Képzeld el-ben

Ezúttal nem az olasz borokkal bűvölte el vendégeit a Képzeld el, hanem igazi magyar olaszokkal. Az Olaszrizling Október programsorozathoz csatlakozván igyekeztek ők is bemutatni a tarsolyukban rejlő hazai Olaszrizlingeket (vagy, ha úgy tetszik Olasz rizlingeket).
Az est házigazdája Borbély Tamás (Borbély Családi Pincészet, Badacsonyi borvidék) volt, akitől lehetett kérdezni a borokról. Bár, ahogy láttam a kötetlen hangulatú kóstolón mindenki inkább magukkal a borokkal, semmint a komoly szakmázgatással volt elfoglalva. Ez talán érthető is, hiszen, amikor tíz kiváló bor kerül a pohárba, akkor nem azon gondolkozunk, hogy melyik honnan jött, vagy miért épp úgy született meg, ahogy, hanem inkább azon elmélkedünk, hogy melyik milyen hatást tesz ránk. A technológia pedig már csak alátámaszthatja az elképzelésünket (vagy épp megcáfolhatja az érzetünket) a borról.

Sorrendben ezek a tételek versengtek a kegyeinkért:

Borbély Pince Fröccsnekisjó 2013 12,5 v/v %
Szeretem, amikor egy bort a helyén tud értékelni a borász és megfelelően pozicionálja Nem kell minden bort fejedelmiként feltüntetni (sokszor teszik ezt még akkor is, ha valójában egy elég gyengécske borról van szó-és most nem a borhibára gondolok). Ez a bor mindent tud, amit a neve alapján elvárnánk tőle. A tudatos, reduktív technológia révén jól megőrzött, frissítő hatású savak, almás-körtés ízek, enyhe mineralitás, a fajtára jellemző kesernyés-keserűmandulás lecsengés példaértékű. Csavarzáras bor, így nem volt meglepő, hogy illatában egy pillanatra a kénesség is megjelent, de gyorsan tovaszállt, ezért nem róható fel hibaként. Könnyed, tényleg igazi fröccsbor. 5-ös skálán 4 pont (kategóriájában nagyon jó, kezdésként kiváló, így megérdemli).

Szent Donát Csopaki olaszrizling 2013 12,5 v/v %
A csavarzár hatása sajnos ennél a bornál is érvényesül, illatában a redukton jegyek azonban csak nehezebben szellőznek ki, mint az előző bornál. Ha ettől eltekintünk, akkor szépen jön a fajtajelleges virágossága. Közepes test, kevésbé intenzív savak, almahéjra emlékeztető ízek és csipetnyi mineralitás jellemzi. A lecsengése bár rövid, de meglepően selymes (fura ezt írni róla, mégis így éreztem). Kár az illatáért! 2,5 pont

Ruppert Ákos Olaszrizling 2013 12 v/v %
Ez a classicus kategóriába sorolt bor egy szép példája a déli stílusú Olaszrizlingnek, de valahogy mégsem fogott meg. Visszagondolva a sor végén, ez volt az egyetlen, amire nem emlékeztem, hogy milyen karakterében. Illata édeskés-vaníliás-virágos. Jó savakkal bír, közepes testű, még egy kicsit kesernyés is, de nehéz megfogni a vezető ízjegyét. 3,5 pont

Szatmári Pincészet Olasz rizling 2012 12 v/v %
Az előbbekkel ellentétben itt már nem a szalmasárga szín, hanem az arany a jellemző. Ezt a pincét nagyon szeretem, de ez a bor csalódást okozott. A fajtajelleget az egyik leginkább hordozó tételként megérdemelné, hogy dicshimnuszokat zengjek róla, de sajnos a virágos illatok és a keserűmandulás utóíze mellett Damoklész kardja is ott lebeg a boron. A reszelt almás-sajtos illatok-ízek már az oxidáltság előjeleiként foghatók fel. Még jóivású, mert a zamatok kitartanak benne, de most azonnal elfogyasztandó! 2,5 pont

Ezután két Sabar-bor jött, a köztük lévő különbség a dűlő és az érlelés.

Sabar Pince Olaszrizling 2013 12 v/v %
Avagy a „feketecímkés” Olaszrizling a Csobánc-hegy Palotavölgy dűlőjéből származik, 500 literes Trust és Ézsiás hordókban érlelődött 6 hónapot. Erre is inkább már az arany szín jellemző. Olajos lefolyású. Illata kellemes, mély, de diszkrét. Közepes teltségű. Élénk savak (talán kissé túlzott határozottságúak), citrusos-almás jegyek érezhetők benne. Rövid a vége. Hibátlan bor, de ez sem ejtett rabul. 3 pont

Sabar Pince „Mórocz” Olaszrizling 2013 12,5 v/v %
A „fehércímkés” bor nevét a Sabar Pince oldalának tanúsága szerint így kapta: „Nagy László borászunk gyermekkorának nyarait nagyapja, Mórocz György badacsonyi-hegyi szőlőskertjében töltötte a köbölkúti dűlőben. Itt szerette meg a szőlőt és itt kapott életre szóló útravalót. A Mórocz Olaszrizling tisztelgés az ősök és a borvidéki hagyományok előtt.” Az előzőtől emellett még abban is különbözik, hogy ez a Sabar-hegyről származó szőlőkből készült és 225 literes francia Boutes, illetve 500 literes Stockinger hordókban érlelődött. Illat-, és ízvilága egyaránt telt és komplex. Citrusok-alma-körte és kajszi képezi a gyümölcsös vonalat, de a vaníliás fűszeresség sem hiányzik. Nagyon jó a „fahasználat”. Egyensúly, harmonikus savak, hosszú lecsengés adja a legnagyobb erényét. A száraz próbájában is kifejezetten sokáig illatoznak a gyümölcsök aromái. Ha a fajta virágos, mandulás jegyei jobban jöttek volna, akkor számomra ez lett volna a tökéletes példa, de azért így is a legjobbak között volt. 4,5 pont

Barcza Bálint Olaszrizling 2012 13,5 v/v %
Ez a bor egy igazi különlegesség. Eddig nem rajongtam különösebben Bálint boraiért („jók-jók”-gondoltam, de nem ragadtak magukkal), ez a tétel viszont abszolút meggyőzött. Bár a fajta egy merőben más arcát mutatja, mégis az érett szőlőből származó aromái olyan egyediséget kölcsönöznek a bornak, amire sokáig emlékezni fogok. Mézes-cukorkás illatokkal indít a pohárban, ugyanezt a vonalat folytatja a kortyban és a mérhetetlenül hosszú lecsengésében is. Az almát -amit eddig éreztem az előző borokban- kiegészíti az aszalt kajszis (!) zamat. Az alkohol kissé intenzív. 4,5 pont

2 HA Szőlőbirtok Olaszrizling 2012 13,5 v/v %
Ez például egy nagy testű, robosztus „sokatadniakaróbor”, ami tipikus ellenpontja az elsőnek. Részben új fahordóban érlelődött és szűretlen(!). Mély arany színe és sűrű textúrája is azt mutatja, hogy nem egy könnyed borocska elé néz az ember. Vanília és más édes fűszerek sorakoznak illatában. Lágy karakterű, zamataiban piritós-seprős jellegű pezsgőket idéző ízek is felvillannak. Ennek megfelelően hosszú a vége is. Tényleg sokrétű, de az ilyen intenzív fahasználat a fajtát háttérbe szorítja. 3 pont

Borbély Pince Olaszrizling 2012 14 v/v %
A Bácsi-dűlő szelektált bora kétségkívül (ahogy a címkén is áll) az egyik legásványosabb bor volt. Talán pont ez adta azt a szokatlanul szikár (máshogyan nem tudom megfogalmazni) érzetét, ami miatt nem igazán tudtam befogadni. Lehet, hogy ebben az eszméletlenül keserűmandulás íze is szerepet játszott? Karakteres, fajtajelleges, „terroir-os” bor, de valahogy annyira katonás, hogy még a finom savai ellenére sem tudott lenyűgözni. 3,5 pont

Borbély Pince Késői szüretelésű Olaszrizling 2011 14,5 v/v %
November eleji szüret, 77 g/l cukor és a fenti alkohol sok mindent elárul róla, csak azt nem, hogy milyen egyensúlyban van. Jó arányú a gyümölcsök, a fűszerek és a vegetalitás megjelenése. Savai bár nehezen, de még felveszik a versenyt a cukorral (valószínűleg az alkohol is inkább a cukrokat támogatja). A friss zöld almás jegy, ami az előző borok közül többen is tetten érhető volt, még ebben a késői borban is jelen van. Picit talán a kelleténél zömökebb, ennek ellenére -és nem az édesszájúság, hanem inkább a lágyszívűség miatt- azért megadom neki a maximumot. Nagy munka az Olaszrizlingből ilyen jó késői szüretelésű bort készíteni! 5 pont

Természetesen azért az est folyamán összevetettük néhányan a véleményünket a borokról és jól el is vált az ízlésünk, de persze a különbségeket baráti hangon beszéltük meg, nem ölre menő viták közepette. Ez a kóstolás legizgalmasabb része, hiszen ilyenkor derül ki, hogy kinek mit jelent, kiben milyen gondolatokat ébreszt az adott pohár bor. Ezért jók az ilyen kóstolóestek! Mikor is lesz a következő...?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése