2014. április 20., vasárnap

Valrhona-Loma Sotavento 2013

A francia Valrhona cég egyike azon keveseknek, akik úgy készítenek nagy mennyiségben csokoládét, hogy azok minősége kifogástalan.

Ez a csokoládé nemcsak, hogy termőhelyszelektált, hanem még évjáratos is, vagyis a válogatott kakaóbabok csak egy, a 2013-as évből származnak. Ez a cég volt az első, az 1990-es években, amelyik évjáratos csokoládét készített és ma is csak kevesen követik példáját.

Loma Sotavento, a Dominikai Köztársaság északkeleti részében, az óceánhoz viszonylag közel található ültetvénye a cégnek, amelyre nem is olyan régen tett szert. Itt Trinitario (Criollo x Forastero) kakaófajtát termesztenek. A termesztés-technológia tudományosan is megalapozott keretek között zajlik, laborháttérrel és gondos feldolgozástechnikával.

A csokoládé csomagolása a Valrhona cég színeit tükrözi, kiegészülve ezúttal egy a birtokot ábrázoló narancsos grafikával. Egyszerű, ízléses.

A csomagolást kibontva a sztaniolpapírból egy finom illatú, picit füstös-méhviaszos, fás csokoládé bukkan elő. Színe matt, középmély barna a 64 %-os kakaótartalomnak megfelelő.

Nem roppan különösképpen. Állaga viszont krémes, lassan, de jól olvadó. Ízében a méhviasz, a gyümölcs keveredik a bársonyos cseranyagokkal, az elegáns, jóízű, nem intenzív savakkal.

Hosszú lecsengésében sav és pörkölési jegyek gyűrűznek tovább. Jól esik falatozgatni belőle. Tiszta, nem túl intenzív ízek jellemzik. Nem bonyolult, szinte azonnal nyíló, mégis valami olyan eleganciát mutató csoki, amit szívesen újra és újra kóstol az ember.
  
Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: Chocoland
70 g/ 1790 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése