2014. április 20., vasárnap

Szántó Tibor portékái

Sokan várták, hogy Tibor nyisson Budapesten egy belvárosi üzletet. Most eljött a pillanat! A Portéka bolt talajdonosával, Jakab Arankával együttműködve immár külön kis üzlethelyiségben várja Tibor a nyolcadik kerületben a csoki-megszállottakat. A Portéka széles kézműves palettája mellett most már Tibor csokijai, bonbonjai, teái is kaphatók lesznek itt, illetve még a csokoládékhoz passzoló terroir-borokat is kínál majd az üzlet.

A megnyitás alkalmából Tibor stílszerűen egy kis kóstolót tartott, amelynek keretében ínycsiklandozó finomságait mutatta be az első vendégeknek.

Egy 100 %-ban ecuadori forró csokival kezdtük a kóstolót a már ismerős -szinte Tibor védjegyéül  szolgáló- szép kis pohárkából. „Csupán” egy decilitert kaptunk, ami a nagy bögre, híg forrócsokikhoz szokottak számára talán meglepő volt, de ahogy Tibor is kifejtette egy ilyen töménységű, valódi csokoládéval készült forró csokiból ennyi elegendő is. Krémes állaga -annak ellenére, hogy akárcsak az eredeti „Xocolatl”, ez is vízzel készült- azonnal éreztette a minőségi különbséget az átlagos forró csokikhoz képest.

Ezt elkortyolgatván lassan áttértünk a csokoládékra. Elsőként egy 70 %-os perui nyers csokival ismerkedtünk. A Tibor által superfoodként aposztrofált raw csokoládé érdekessége abban rejlik, hogy a kakaóbabok feldolgozása során nem hagyják, hogy az erjedéskor a hőmérséklet túl magas legyen, csökkentve ezzel az egészségünk szempontjából fontos antioxidáns anyagok károsodásának mértékét.

A superfood élelmiszereket sok esetben a média  túlzottan nagy „varázserővel” ruházza fel (egyesek szerint ez is csak egy jól hangzó marketinges kifejezés), az azonban  biztos, hogy a kevésbé intenzív feldolgozás eredményeként egy antioxidánsok szempontjából értékesebb termék nyerhető.

A csokihoz visszatérve megállapítható, hogy igazán összetett aromavilágú, füsttel, sóval, fekete bogyósokkal tarkítva.

A következő Caranero Superior 70 %-os ecuadori csoki egy ún. fine flavour cacao-ból származik, vagyis magas minőségű, kitűnő aromájú csokoládé. Mint azt megtudtuk Venezuela középső részéről,  Barlovento tartományból Caranero-ból, amely egy kikötő város, indultak útjukra a kakaóbabok. A Superior megnevezés pedig természetesen a legjobb minőségi kategóriára utal. Kóstolgatva a csokit, bogyós gyümölcsös, mély kakaós ízjegyek érvényesültek benne.

Madagaszkár az egyik kedvenc csokoládé termőhelyem. A Millot ültetvényből származó hosszú lecsengésű (70 %-os kakaótartalmú) csokoládéfalat savassága, citrusossága és a háttérben bújkáló kajszis édessége most is megmutatta az itteni kakaóbabokban rejlő potenciált. 

Számomra mégis a legizgalmasabb élményt a nem is annyira behízelgő, sőt kifejezetten vegetális jamaicai 70 %-os csokoládé jelentette. Fás, herbás-zöldfűszeres-mentás jegyei, a vulkanikus talaj adta finoman füstös-kávés érzete sokrétűségéről árulkodott.

A bonbonok közül első helyen emelném ki a fantasztikus (erre tényleg nincs más szó!) ganache-t, amely chuao-i (Venezuela number one termőhelyéről származó) alapanyagból készült. Gazdag ízvilágú volt: rum, szilva, cseresznye zamataival. Nagyon hosszú lecsengése sokáig bevéste magát az emlékezetembe.

Az ezt követő csemegék nekem kicsit édesek voltak, de azért közülük is megtaláltam az abszolút elsőt, a „piszcipánt”. A brontei pirított pisztáciával készült marcipános desszert határozott karakterű, mégis édes ízvilága jól visszaadta a pisztácia ízeit. A mézes mandulás (héjastól feldolgozva, de mégis szinte lágy ízhatású) mandula marcipánban az volt meglepő, hogy nem volt durva az egy az egyben felhasznált mandula íze, jól besimult a méz és a marcipán mellé. A "mogyella" névre keresztelt kvázi nutella (törökmogyorópaszta, méz és némi perui Criollo kakaóból származó csoki) nekem már túl édes volt, de aki odavan a nutelláért, az ezt is biztosan szerette.

Azt gondolom, nem csalódott, aki részt vett a kóstolón. Aki lemaradt, az sem maradt ki, hiszen csak el kell látogatnia a Portékába és máris ismerkedhet Tibor és a bolt kincseivel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése