2014. április 21., hétfő

Lenkey évjáratkóstoló

A mádi Lenkey Családi Pincészet szakmai kóstolójával immár hagyományt igyekszik teremteni. Az eseményre most is, akárcsak tavaly a budapesti Kadarka Borbárban került sor, ahol természetesen meg is lehet vásárolni a Lenkey-borokat. A pincészetről korábbi írásunkban részletesen meséltünk, így e helyütt most inkább csak a borokra fókuszálunk.

A kóstoló témája ezúttal a 2007-es évjárat volt, amely országosan is kedvezőnek, bár kicsit melegnek bizonyult. A szőlő éréséhez megfelelő hőösszegek, forró, száraz nyár, jó érettség, kevés csapadék, így  relatíve egészséges szőlők jellemezték ezt az évjáratot.

Kilenc plusz egy bort sorakoztatott fel előttünk Lenkey Géza, aki a pincét idén is képviselte a bemutatón.  Fő kérdésként pedig azt vetette fel, hogy mennyit bír egy Furmint, avagy egy tokaji bor a palackban? Van-e értelme sokáig tartogatni Hegyalja borait? Ezekre a kérdésekre keresve a választ indult el a kóstoló, elsőként mindjárt egy illatos, izgalmas borral.

Sárgamuskotály
Az előző szakmai kóstolón szintén szereplő Sárgamuskotályt most is kedvelték a kóstolók. Közepes mély, aranyba hajló színnel, szemet gyönyörködtető olajossággal indít a bor. Illatában rózsa, licsi, méz érződik, de kicsit talán visszafogottabban, mint korábban. Még mindig jó savakkal bír, de már nüansznyit lustábbnak hat, mint tavaly. Ízében is a virágos, édeskés zamatok dominálnak, akárcsak illatában.  4 pont

Ezután dűlőszelektált borok következtek. Géza ebben az évjáratban az egyes területek közötti különbségeket is vizsgálta, ezért igyekezett ennek eredményét be is mutatni nekünk.

Kishegy
A Kishegy dűlő agyagos, törmelékes terület. Hárslevelű (56  %) és Furmint (44 %) házasításával készült.  Mély arany színe hosszas fahordós érlelésről árulkodik. És valóban, mint kiderült 12 hónapot töltött zempléni tölgyben. Ez érződik illatában és ízében, enyhén fás-füstös jellegében is. Ezeken túl még vanília, citrusok és mineralitás is felfedezhetők benne. Alig két grammnyi maradékcukra szinte fel sem tűnik a jó arányú savak mellett. Bár még üdítőleg hatott a bor, azért az oxidáció már el kezdett dolgozni benne a borász ellen. 3,5 pont

Bomboly
A Bomboly riolitos nyiroktalaján termett Furmint és Hárslevelű szőlők bora ez, az előbbi javára (55 %). A 18 hónapos fahordós érlelés talán kicsit soknak bizonyult. Erősen sherry-s, reszelt almás jegyek érezhetők benne, illatát, ízét tekintve egyaránt. Az első korty édeskés érzete a közel 3 g maradékcukornak köszönhető. 3 pont

Dűlőházasság
Nevezetesen Bomboly és Hegyfarok dűlők (ez utóbbi riolittufa meg zeolit talajú) találkozása. Előbbi egyharmad részt, utóbbi kétharmadnyit adott a házasságba. A fajták ismét Furmint (75 %) és Hárslevelű (25 %). 13 hónapot pihentek így együtt fahordóban. Zöld alma és herbák illatban, ízben. A finom savak jól harmonizálnak az 5 g cukorral. Fáradtságnak ennél a bornál nyoma sincs. Egyszóval leginkább talán így jellemezhető: elegáns.  5 pont!

Holdvölgy
Ásványokban gazdag, riolittufás talajú termőhely. Furmint 65 és Hárslevelű 35 százaléknyi házasítása e bor. Fahordóban 9 hónapot töltött. Az érzések vele kapcsolatban: „ejha”, „ez igen”. Illata szivaros, finoman gyümölcsös. A savak is jó arányúak. Íze sokrétű, citrusokkal, ásványokkal tarkított. Telt ugyan, de ha egy picit még nagyobb test társulna a komplexitásához, akkor csillagos ötös lenne, de persze így is tökéletes.  5 pont!

Korposd Furmint
Egy dűlő, egy fajta. A Becsek aldűlője riolittufás-zeolitos termőhely, amely a Furmint borok számára kiváló alapot nyújt. Ennek megfelelően ezt a bort is a magas beltartalom jellemzi. Illatában édeskés jegyek, vanília érezhető. Savai gördülékenyek, de jól besimulnak a bor karakterébe. Ízében egy jó értelembe vett savanyú cukorkás ízt is felfedezhetünk. Hosszúsága nem végtelen, de így is elegendő. Jól esik minden korty belőle. 5 pont!

Úrágya-Köves
Kötött agyagos talaj jellemzi e területet, darabos riolitkövekkel. Ahogy megtudtuk, ezen a dűlőn Gézáék együtt dolgoznak most a kiváló somlói borairól ismert Takács Lajossal. Nagyszerű gesztus volt  az Gézától, hogy felajánlotta somlói barátjának az együttműködés lehetőségét.

E bor esetében az arány megfordul a Hárslevelű javára (60 %). 13 hónapot töltött fahordóban. Illata kicsit visszafogott. Ugyanakkor határozott ízvilágú, száraz szamorodnis, alkoholos. Szinte már-már férfiasan ásványos-acélos. Bár maradékcukra elég magas 8 g körüli, mégsem olyan intenzív az édessége. Sőt, inkább egyre több kesernyésség jelentkezik benne, ahogy az ember újra és újra megkóstolja. 3,5 pont

Vilmány (félszáraz)
A nyiroktalajos dűlő a Kishegy szomszédja. Furmint 58, Hárslevelű 42 %. Fahordós érlelés 14 hónap. Félszáraz, 12 g cukorral és 13,5 %-os alkohollal! A kóstoló eddigi legbujább bora. Illatában édes fűszerek, méz, kései jelleg (birs, kajszi) is érezhető. ízében mindez citrusokkal egészül ki. A cukor egy picit ráül a savra, de azért nem nyomja el. Valahol leghátul az oxidáció már ebben is érezhetővé vált, de szerencsére ez olyan kis mértékű, hogy simán eltartható még. Egy trópusi gyümölcsös (pl. maracujás) bonbonnal tutira jól működne ez a bor. 3,5 pont

Második (félédes)
Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály (54, 42, 4 % arányú) házasítása a kilenc 2007-es bor cefréjének második préselésével nyert mustjából készített bor. Ez így bonyolultan hangzik? Arról van lényegében szó, hogy Géza nem hallgatott másokra. Na, jó egy kicsit azért mégis. Mindenki azt tanácsolta neki, hogy csak egyszer préselje a szőlőket, mert a második után már túl gyenge minőséget kap. Hát, ő azért is kétszer préselt, de a második présmustokat különgyűjtötte és azokból készítette ezt a nedűt. 10 hónapig érlelgette fában, majd elkészítette az „ellenpéldát”. Tény, hogy kevésbé érezzük testesnek ezt a bort, mint amit várnánk az illat alapján(kicsit rövid a vége is), de ez mit sem változtat azon, hogy gazdag ízvilágú. A fahordó pörkölési jegyei finoman integrálódnak a gyümölcsös, elsősorban talán kajszis, másodsorban virágos aromák, zamatok közé. Kicsit kesernyés ennek is a lecsengése. 3,5 pont

Mangó (édes)
A non plus ultra bort ez a 2006-os évjáratú, borostyánba hajló színű Fordítás jelentette. A több mint 120 g maradékcukorral, 10 g savval és 43 g (/liter) cukormentes extrakttal bíró bor aszúkat megszégyenítő teltséget mutat. Nevét onnan kapta, hogy intenzív mangó illata és íze van. Ennyivel azonban nem elégszik meg, kis vegetalitás, botrytis is felsejlik benne.  A cukor mellett a 10 grammnyi (!) sav eltörpülni látszik. Az édesszájúak garantáltan imádni fogják ezt a bort. Aki a pincészetnél jár, feltétlen kóstolja meg, hiszen vélhetően csak ott lesz elérhető, másutt nem! 4,5 pont (Ha egy kicsit  kevesebb lenne a cukor, akkor a maximumot kapta volna.)

Az jól látszik, hogy a borok többnyire jól bírták a hosszú érlelést. Néhány esetben ugyan már érezhető volt a korosodás, de azok is jól egyben vannak még. Így a tokaji borok hosszú élettartama bebizonyosodni látszik.

A Lenkey Pincészet stílusát -amelynek fő iránya tehát a borok számára megadni a lehető legtöbb érlelést, amivel kiteljesednek- lehet szeretni, nem szeretni, vagy lelkesen elemezni. Az biztos, hogy ahogy mi is, úgy mindenki más megtalálja közülük azt, ami számára a legjobban tetszik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése