2013. november 26., kedd

Ypsilon Chocolate Barocco

Már többször láttam az Ypsilon Chocolate termékeit fesztiválokon, de valahogy nem került rá sor, hogy meg is kóstoljam őket. Most egy olyan válogatást kaptam, amelyen keresztül, ha nem is a teljes palettát, de legalább annak egy szeletét megismerhetem a sorozatból.

Mi a koncepció? 70 %-os, Santo Domingó-ból származó kakaóbabok felhasználásával készült „Barocco” névre keresztelt csokoládépohárkába töltenek gyümölcspürét ganache nélkül, majd zárásként lefedik szintén csokoládéval az egészet, a tetején az adott gyümölcsnek megfelelő egész szem aszalt, vagy liofilizált változata díszlik. A teljesebb ízharmónia elérése érdekében pedig mindezt még a pohár alján lévő vékony legendás lübecki marcipánréteggel is alátámasztják.

Mi a szortiment? Havanna Meggy, Indiai Mangó-Gyömbér, Málna, Áfonya-vodka, Vilmoskörte, Ribiszke-legalábbis, amiről én tudok. A bonbonok jól csengő angol fantázianeveken kerülnek forgalomba.

Kik készítik? Ésik Zsanett és Kéninger Csaba az Ypsilon bonbonok „elkövetői”. A kelyhecskék budapesti műhelyükben készülnek.

Hogy ízlettek? Erre a kérdésre, ha egy mondattal szeretnék válaszolni, akkor azt mondanám, hogy finomak. Ha kicsit a poharak mélyére nézünk, akkor bizony sokkal többet is elmondhatunk róluk.

A csomagolás rendkívül egyedi. Amikor kézbe vettem a dobozt, rögtön egy kisebb csapat gyűlt körém! Mindenki kíváncsi volt a tartalmára, mert a szemnek biztosan csábító a négyszögletes, különös alakú, tetszetős színű és kivitelezésű dobozka.

Kibontva egy szép kis bonboncsokor tárult elénk. A látvány ismét önmagáért beszélt. Látván, hogy két-két bonbon van fajtánként, tehát összesen hat darab, gondoltam megosztom másokkal is. Majd elfelezzük és együtt megkóstoljuk.

Az első, ribiszkés bonbon, amit ki szerettem volna venni, sajnos darabokra tört az ujjaim között, ahogy húztam ki a helyéről. Na, de se baj, azért így is meg tudtuk kóstolni. A pohár és a zárócsokoládé illata, íze mondhatni sallangmentesen, igazán kakaós, talán kis gyümölcsösséget lehet rajta érezni, de nem egyszerű külön analizálgatni, hiszen a belsejében lévő gyümölcs szinte eggyé válik a csokival. A püré íze egyszerű, nem kifejező, édes-savanykás.

A második próbálkozás a kivételre már jobban sikerült, de okosan azt gondoltuk, hogy esetleg megfelezhetjük a bonbont és késsel próbáltuk elvágni, na ez sem volt épp a legjobb ötlet, mert a fedőcsokiréteg túl vastag, kemény ehhez a próbálkozáshoz. Ezek után már hagytuk a csudába és haraptuk, törtük, ahogy bírtuk, néha kicsit vicces látványt nyújtva.

A Havana Cherry névre keresztelt, valójában meggyes bonbont a marcipánon kívül egy cseppnyi Havana Club rummal is ízesítették és egy szem aszalt meggyel öltöztették fel teljes pompába. Sajnos a vékony pohárfalán már átbuggyant egy kis püré, ami az amúgy mutatós megjelenésen egy pici csorbát ejtett. A jól roppanó étcsokoládé kellemes aláfestést adott az intenzíven meggyes és bizony jól, de nem zavaróan érezhető rumos tölteléknek. Ebben az esetben a meggy íze már sokkal jobban érezhető volt, mint az előző bonbon gyümölcsössége.

Végül jött az a málnás bonbon, amely nekem a legjobban ízlett! Őszintén szólva irtózom a csokoládé bármely málnás kivitelétől, lásd szórt csoki, bonbon, stb. Eddig sok műanyagízű, hát fogalmazzunk úgy, hogy cuccot kóstoltam, amik elvették a kedvem és a bizalmam a málnától csokiban. Most mégis a friss gyümölcsöt idéző málnaíz a csokival nagyon jó harmóniát alkotva belopta magát a szívembe. Nem túl intenzív -szerencsére- a gyümölcs, ebben az esetben a legjobb az ízhatás. Jó elmajszolni belőle egy, kettő...szemet, vagy akár többet is. A marcipán nekem ennél és a meggyes bonbonnál jelent meg úgy ízben, hogy az éppen csak érezhetően, de mégis kifejezőnek bizonyult. Segítette az összhatást.

Összességében azt mondhatom el, hogy érdekes és mindenképpen egyedi az ötlet. Nem olcsó bonbonok ezek, de finomak, leginkább különleges alkalmakra, ajándékként tudom elképzelni. 

Az ár és a megcélzott minőség viszont megköveteli, hogy a bonbonok külsője makulátlan legyen. A pohár jól roppan, de vékony ahhoz, hogy állja a töltelék miatti megpróbáltatásokat, a zárócsoki réteg, meg egy kicsit talán túl robosztus. Persze tudom, hogy nehéz megtalálni a tökéletes vastagságot egy ilyen könnyűnek tűnő, de korántsem az a kategórájú termék esetében, mégis úgy tűnik, hogy valahol a kettő között lenne az ideális állapot.

Minőség: nagyon jó  

Megvásárolható: Ypsilon Chocolate

6 db bonbon/ 2480 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése