Egy szempillantás múlva itt van december. Aztán még alszunk
párat és már jön is a Télapó. Bár nem egészen profilunkba vágó a Mikulások
tesztelése, de egy kedves kérésnek ki tudna ellentmondani. A feladat lényege,
hogy kóstoljunk Mikulásokat. Lehet erre nemet mondani?
Már be is gyűjtöttem jó néhányat. Közülük most három ritkaságszámba
menő tejcsokis példánnyal kezdem. A ritkaságon persze nem azt értem, hogy
relikvia, hanem, hogy ezek a csokik bizony nem kaphatók lépten nyomon.
Leginkább csak a kézműves portékákat forgalmazó helyeken találkozhatunk velük.
Kezdődjön hát a csokoládé Mikulások meséje!
Egyszer volt, hol nem volt a Dunán innen létezett (és
létezik még mai is) egy nagy-nagy birodalom, a neve Csokoládia. Járt oda a
város apraja-nagyja, de senki onnan el nem jöhetett anélkül, hogy a híres neves forró
csokijukból egy kóstolót el ne fogyasztott volna. Megitták az emberek, majd
boldogan indultak hazafelé, de nem ám üres kézzel, nem bizony. Akadt ott minden
mi szem-szájnak ingere, csinos kis bonbonok, díszes csokoládék, de még a
nemesebb fajtákból származó igazi különlegességek is.
Egyszer csak gondolt egyet Csokoládia ura és elhatározta,
hogy ő bizony meglepi a gyerekeket. Készített hát sokféle figurát, s köztük
magát a Mikulást is. Sokáig töprengett, hogy milyen kakaó lenne hozzá jó, míg
végül meglelte a csöppnyi államot, Vanuatut valahol Melanéziában. Az innen
származó kakaó csak a kiváltságosoknak adatik meg. Így nem gondolkodott tovább,
választott egy 44 %-os kakaótartalmú (csokifigurák között igen ritka az ilyen kakaómagasság!)
alapanyagot és azzal kezdte el formázgatni a Mikulást.
Szép, piros masnis ruhába öltöztette, majd a Csokiboltba
bevitte, ahol mindjárt kértek is belőle. Szemet gyönyörködtető kis Mikulás ez,
az már biztos! Fényes és kakaóbarna. Sapkája, szakálla, szeme, szája, orra, de
még a puttonya is jól látszik. Kibontva a csomagolást, orromat a friss, meleg
tejecske, kávé, karácsonyi sütemények illata csiklandozza.
Csizmácskáját éles hanggal veti le. Majd ahogy elmajszolgatom,
újra érzem az illatban felsejlő aromákat egy leheletnyi füstösséggel a végén.
Jól elolvad, a kakaós kesernyésség csak nyomokban érződik. Savakról meg nincs
is értelme beszélni.
Ahogy a szavakat formálom a jellemzéshez, azon veszem észre
magam, hogy nemhogy elmajszolgatom ezt a csokit, de szinte teljesen magamévá is
teszem. Ajjaj, és még hátra van kettő!
Összességében e Mikulás kapcsán „csak” annyit írhatok, hogy
ennek a birodalomnak jó a tagjává válni!
Na, nem is szaporítom a szót, hanem inkább gombolyítom mesém
fonalát tovább...
A Csokibolt, mely Csokoládia csokiját megvette, arra
gondolt, hogy sajnos nem minden kisgyerek tudja megenni a hagyományos
csokifigurákat. Nekik -cukorbetegségük miatt- olyan Mikulás jár, ami legfeljebb
alacsony glikémiás indexszel bíró édesítőt tartalmaz (ez a kifejezés rendkívül
mesébe illő).
Így kerülhetett sor hát arra, hogy nem is egy, hanem
mindjárt kettő ilyen Mikulás is bekerült a bolt választékába. A Keserédes tán
nem is annyira keser, mint édes világában a csokoládé számos formában van
jelen. Akad itt csokiszerszám, csokivirág, pillenyalóka és persze táblás csoki
is. Tőlük egy 34 %-os maltitollal édesített figura ugrott a Csokibolt zsákjába.
Öltözete díszes ennek is. A figura vonásainak
kidolgozottsága talán kevésbé kifinomult, mint az előzőnél, ugyanakkor
pocakossága inkább télapós, mint az előző jóképű, szinte daliás formája. Kicsit
el is vált szegénykém két fele. Ennek oka lehet, hogy inkább bennem keresendő,
talán megsínylette a hazaút viszontagságait. Igen-igen a figurák épségben leszállítása
külön nehézség. Nem irigylem a Mikulást!
Jól roppan ez is, de illata visszafogott, egy pohár tej és a
mellé elrágcsált finom kekszek jutnak róla eszembe. Eleinte nehézkesen olvad,
de aztán alakul. Ízében vanília, mézesség jellemző. Érdekes, hogy érezni az
édességét, de nem olyan intenzíven, mint ahogy azt vártam volna. A legvégén még
egy kicsi savasságot is felfedezek benne. Közepesen hosszan marad meg a
szájban. Diszkréten finoman és lassan árad szét.
Mesénk utolsó alakja egy szó szerint pompázatos Mikulás. Nem elég, hogy a doboza mesébe illő ennek a Cavalier
csokinak, a figura ruhája is igen szépen kidolgozott, fehércsokoládéval
cizellált. Ami fura, hogy fejnehéz. A lábainál vékonyabb a csoki.
Fairtrade Mikulást ritkán találni a boltokban, hát ez azt is
tudja. Emellett pedig még az édesítést is egy jótékony hatású növény
kivonatával oldották meg. Így esett, hogy a számos jótékony hatásáról ismert,
dél-amerikai jázminpakócának, vagyis köznapiasan csak steviának becézett
édesítőnek is köze lett ehhez a csokihoz. A Cavalier csokoládéműhely nagy
hangsúlyt fektet ezen édes növény használatára.
Az összetevők közt böngészve, azért látható, hogy elég sok
minden került bele. A kakaóvajon és masszán (összesen 36 %), illetve tejporon
(14 %) kívül növényi rostokat (dextrin, inulin, oligofruktóz), tejsavófehérjét,
és a stevia mellett egy másik gyakran használt édesítőt az eritritet is
felhasználták.
Fényes, őzbarna színét a fehércsoki még inkább kiemeli.
Illata meglepően vegetális, vajas és természetesen tejes. Jól roppan, íze pedig
még vegetálisabb, enyhén füstös-pörkölt kávés. Hozzátapad egy pillanatra a
szájpadlásomhoz, de utána szerencsére leválik és lassan el is olvadozik. A
fehércsokis rész vajas hatású. Lecsengése rövid, kevésbé jellegzetes. Egy kis
szárító jelleget érezni lehet a legvégén. Sajnos ez a belga csoda, bár nagyon
sok cicomával bír, mondhatni igen látványos is, azért az első kettőhöz képest,
elmarad ízélményben.
Ha választhatnék, én azt kérném a Mikulástól, hogy nekem
Csokoládiából hozza az ajándékomat! Lehet, hogy elfogult vagyok, de tény, hogy
nagyon szeretem a Vanuatu tejcsokit!
A mai Mikulás-mesébe ennyi fért bele. Remélem, hogy a többi
Mikulás kóstolgatására is minél előbb, lehetőség szerint még a Télapó
megérkezése előtt sor kerül, hiszen bizonyára segítségül szolgálhatnak majd számára
ezek a sorok a megfelelő csokoládé kiválasztásához.
A csokoládék megvásárolhatók: jócsoki.hu (Ráday úti
Csokibolt)
Csokoládia Mikulás: 40 g/ 990 Ft
Keserédes Mikulás: 50 g/ 790 Ft
Cavalier Mikulás: 125 g/ 1800 Ft
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése