2013. november 29., péntek

Mikuláslesen I.

Egy szempillantás múlva itt van december. Aztán még alszunk párat és már jön is a Télapó. Bár nem egészen profilunkba vágó a Mikulások tesztelése, de egy kedves kérésnek ki tudna ellentmondani. A feladat lényege, hogy kóstoljunk Mikulásokat. Lehet erre nemet mondani?

Már be is gyűjtöttem jó néhányat. Közülük most három ritkaságszámba menő tejcsokis példánnyal kezdem. A ritkaságon persze nem azt értem, hogy relikvia, hanem, hogy ezek a csokik bizony nem kaphatók lépten nyomon. Leginkább csak a kézműves portékákat forgalmazó helyeken találkozhatunk velük.

Kezdődjön hát a csokoládé Mikulások meséje!

Egyszer volt, hol nem volt a Dunán innen létezett (és létezik még mai is) egy nagy-nagy birodalom, a neve Csokoládia. Járt oda a város apraja-nagyja, de senki onnan el nem jöhetett anélkül, hogy a híres neves forró csokijukból egy kóstolót el ne fogyasztott volna. Megitták az emberek, majd boldogan indultak hazafelé, de nem ám üres kézzel, nem bizony. Akadt ott minden mi szem-szájnak ingere, csinos kis bonbonok, díszes csokoládék, de még a nemesebb fajtákból származó igazi különlegességek is.

Egyszer csak gondolt egyet Csokoládia ura és elhatározta, hogy ő bizony meglepi a gyerekeket. Készített hát sokféle figurát, s köztük magát a Mikulást is. Sokáig töprengett, hogy milyen kakaó lenne hozzá jó, míg végül meglelte a csöppnyi államot, Vanuatut valahol Melanéziában. Az innen származó kakaó csak a kiváltságosoknak adatik meg. Így nem gondolkodott tovább, választott egy 44 %-os kakaótartalmú (csokifigurák között igen ritka az ilyen kakaómagasság!) alapanyagot és azzal kezdte el formázgatni a Mikulást.

Szép, piros masnis ruhába öltöztette, majd a Csokiboltba bevitte, ahol mindjárt kértek is belőle. Szemet gyönyörködtető kis Mikulás ez, az már biztos! Fényes és kakaóbarna. Sapkája, szakálla, szeme, szája, orra, de még a puttonya is jól látszik. Kibontva a csomagolást, orromat a friss, meleg tejecske, kávé, karácsonyi sütemények illata csiklandozza.

Csizmácskáját éles hanggal veti le. Majd ahogy elmajszolgatom, újra érzem az illatban felsejlő aromákat egy leheletnyi füstösséggel a végén. Jól elolvad, a kakaós kesernyésség csak nyomokban érződik. Savakról meg nincs is értelme beszélni.

Ahogy a szavakat formálom a jellemzéshez, azon veszem észre magam, hogy nemhogy elmajszolgatom ezt a csokit, de szinte teljesen magamévá is teszem. Ajjaj, és még hátra van kettő!

Összességében e Mikulás kapcsán „csak” annyit írhatok, hogy ennek a birodalomnak jó a tagjává válni!

Na, nem is szaporítom a szót, hanem inkább gombolyítom mesém fonalát tovább...

A Csokibolt, mely Csokoládia csokiját megvette, arra gondolt, hogy sajnos nem minden kisgyerek tudja megenni a hagyományos csokifigurákat. Nekik -cukorbetegségük miatt- olyan Mikulás jár, ami legfeljebb alacsony glikémiás indexszel bíró édesítőt tartalmaz (ez a kifejezés rendkívül mesébe illő).

Így kerülhetett sor hát arra, hogy nem is egy, hanem mindjárt kettő ilyen Mikulás is bekerült a bolt választékába. A Keserédes tán nem is annyira keser, mint édes világában a csokoládé számos formában van jelen. Akad itt csokiszerszám, csokivirág, pillenyalóka és persze táblás csoki is. Tőlük egy 34 %-os maltitollal édesített figura ugrott a Csokibolt zsákjába.

Öltözete díszes ennek is. A figura vonásainak kidolgozottsága talán kevésbé kifinomult, mint az előzőnél, ugyanakkor pocakossága inkább télapós, mint az előző jóképű, szinte daliás formája. Kicsit el is vált szegénykém két fele. Ennek oka lehet, hogy inkább bennem keresendő, talán megsínylette a hazaút viszontagságait. Igen-igen a figurák épségben leszállítása külön nehézség. Nem irigylem a Mikulást!

Jól roppan ez is, de illata visszafogott, egy pohár tej és a mellé elrágcsált finom kekszek jutnak róla eszembe. Eleinte nehézkesen olvad, de aztán alakul. Ízében vanília, mézesség jellemző. Érdekes, hogy érezni az édességét, de nem olyan intenzíven, mint ahogy azt vártam volna. A legvégén még egy kicsi savasságot is felfedezek benne. Közepesen hosszan marad meg a szájban. Diszkréten finoman és lassan árad szét.

Mesénk utolsó alakja egy szó szerint pompázatos Mikulás. Nem elég, hogy a doboza mesébe illő ennek a Cavalier csokinak, a figura ruhája is igen szépen kidolgozott, fehércsokoládéval cizellált. Ami fura, hogy fejnehéz. A lábainál vékonyabb a csoki.

Fairtrade Mikulást ritkán találni a boltokban, hát ez azt is tudja. Emellett pedig még az édesítést is egy jótékony hatású növény kivonatával oldották meg. Így esett, hogy a számos jótékony hatásáról ismert, dél-amerikai jázminpakócának, vagyis köznapiasan csak steviának becézett édesítőnek is köze lett ehhez a csokihoz. A Cavalier csokoládéműhely nagy hangsúlyt fektet ezen édes növény használatára.

Az összetevők közt böngészve, azért látható, hogy elég sok minden került bele. A kakaóvajon és masszán (összesen 36 %), illetve tejporon (14 %) kívül növényi rostokat (dextrin, inulin, oligofruktóz), tejsavófehérjét, és a stevia mellett egy másik gyakran használt édesítőt az eritritet is felhasználták.

Fényes, őzbarna színét a fehércsoki még inkább kiemeli. Illata meglepően vegetális, vajas és természetesen tejes. Jól roppan, íze pedig még vegetálisabb, enyhén füstös-pörkölt kávés. Hozzátapad egy pillanatra a szájpadlásomhoz, de utána szerencsére leválik és lassan el is olvadozik. A fehércsokis rész vajas hatású. Lecsengése rövid, kevésbé jellegzetes. Egy kis szárító jelleget érezni lehet a legvégén. Sajnos ez a belga csoda, bár nagyon sok cicomával bír, mondhatni igen látványos is, azért az első kettőhöz képest, elmarad ízélményben.

Ha választhatnék, én azt kérném a Mikulástól, hogy nekem Csokoládiából hozza az ajándékomat! Lehet, hogy elfogult vagyok, de tény, hogy nagyon szeretem a Vanuatu tejcsokit!

A mai Mikulás-mesébe ennyi fért bele. Remélem, hogy a többi Mikulás kóstolgatására is minél előbb, lehetőség szerint még a Télapó megérkezése előtt sor kerül, hiszen bizonyára segítségül szolgálhatnak majd számára ezek a sorok a megfelelő csokoládé kiválasztásához.

A csokoládék megvásárolhatók: jócsoki.hu (Ráday úti Csokibolt)

Csokoládia Mikulás: 40 g/ 990 Ft
Keserédes Mikulás: 50 g/ 790 Ft
Cavalier Mikulás: 125 g/ 1800 Ft 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése