2013. március 24., vasárnap

FG Kézműves Csokoládé Ghana


Konkoly Rita és Flamich Gábor termőhelyspecifikus csokijainak csokrából ezúttal egy afrikai csokoládét szemeltem ki magamnak. Na, jó valójában Gábor hívta fel rá a figyelmem.

Ghánát nagy volumene miatt tömegtermelésű kakaóbabtermelő országnak gondolhatjuk, pedig igazán kellemes csokoládékat lehet erről a helyről is kóstolni.

A piros papírdobozba burkolt csokoládé csomagolása nem halmoz el bennünket információval. Az első oldalon csak szolidan annyi látszik, hogy Ghana és FG. A hátoldalán pedig az összetevők, a 68 % kakaótartalom, a termőhely és néhány szavas jellemzés olvasható. (Ez úgy gondolom, hogy elegendő tájékoztatás is első körben, utána már úgyis elárul magáról mindent a csoki.) A készítők jellemzése alapján tehát a csokoládé „savanykás, dús aromás, sejtelmes”. Izgalmasan hangzik...

Az aromazáró fóliát kibontva intenzív és tényleg gazdag illatok lengik körbe az orromat, igazi kakaós illatok, pörkölési jegyek egészülnek ki a méz és dohány aromáival.

Most csak másodsorban írok a megjelenésről, mert az illatok teljesen elterelték a figyelmemet, pedig ahogy kézbevettem a csokoládét, azonnal éreztem, hogy milyen selymesen simogatja az ujjaimat a felszíne. Nem olvad el gyorsan, nem szemcsés a felülete. Mély bársonybarna színe is igazi étcsokoládés jelleget kölcsönöz neki, anélkül, hogy a fekete szín egy picit is megjelenne benne.

Ahogy nyílik a csokoládé úgy szabadulnak fel belőle a pörkölési jegyek is. Ízében ezek mellett a méz és a savak kettős hatása egyszerre van jelen. Az Askinosie hondurasi csokija jut róla egy pillanatra eszembe, de annak az ízvilágnak egy „diszkrétebb” változataként jellemezhetjük ezt a csokit. 

Kesernyéje alig érződik, nem szárít, lecsengése hosszú, szantálos-fűszeres. Izgalmas, ahogy váltakoznak az ízei. Nem tolakodóak, mégis markánsak. Erre a savérzet rá is tesz talán egy lapáttal. Nem olvad el gyorsan, kicsit „munkás” is e tekintetben, de különleges az íze, az biztos. Jelentem, továbbra is maradok Ghána-párti. Nem a kedvenc termőhelyem, de kétségkívül szeretem benne azt a bizonyos fent említett „sejtelmességet”, amivel akárhogyan is, de mindig kivívja magának a tiszteletemet.

Minősége: nagyon jó (+)

Megvásárolható: FG Kézműves Csokoládé
100 g/ 1690 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése